Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

23.06.2014 г.

Крем "Полента" с карамел





Този крем завладя сетивата ми в момента, в който го опитах за пръв път. Става изключително бързо и лесно, а на вкус е превъзходен. Имах в запасите си останал царевичен грис за качамак, който исках да оползотворя по някакъв начин, но във вид на десерт. Реших, че ще изпробвам варианта мляко с грис, популярен още от времето на моето детство, замествайки пшеничния грис с царевичен. Добавих аромат на портокал, който обожавам, а за финал заимствах сладката хрупкава карамелена коричка от любимия ми крем Брюле. Експериментът ми определено беше успешен и възнаграден с възклицанието "Ммм, че вкусно!..." Как да не го предложа и на вас?...




Продукти:
  • 700 мл прясно мляко
  • 7 пълни с.л. захар
  • 1/2 ч.ч. от 240 мл царевичен грис за качамак 
  • 2 ванилии
  • 1 с.л. настъргана портокалова кора
  • захар за поръсване 




Приготвяне:

Млякото и захарта се слагат на котлона в подходящ съд. Щом сместа заври, се сваля от огъня и постепенно с разбъркване се прибавя царевичният грис и ароматите. Отново се поставя на котлона и се оставя да поври на ниска степен 4-5 минути, като непрекъснато се бърка. Трябва да се получи смес с гъстотата на боза. Разсипва се в огнеупорни купички и се оставя да изстине.




 Върху всяко кремче се поръсва по една равна чаена лъжичка захар и се карамелизира с мини кухненска газова горелка. С нея се получава стъклена карамелена коричка, която запазва хрупкавостта си известно време след като изстине и придава неустоим вкус на крема. Ако не разполагате с горелка, може да поставите купичките на най-високото ниво в загрята на грил или само на горен реотан фурна на силна степен. Загряват се до карамелизиране на захарта.





Няма коментари:

Публикуване на коментар