Определено този вариант на готвене на леща е най-вкусният. Яхнията от леща не е сред най-предпочитаните ястия в моето семейство, но откакто я сготвих по този начин, вече е много харесвана. Гърнето ѝ придава онзи специфичен вкус и аромат, характерни за бавно къкрещите бабини гозби.
Продукти:
- 250 г леща
- 2 стръка пресен лук
- 1 стрък пресен чесън
- 1 морков
- 1 чушка
- 1 малък домат
- чубрица
- целина
- магданоз
- 900 мл вода
- 1 с.л.сол
За запръжката:
- 4 с.л. олио
- 2 с.л. брашно
- 1 с.л. червен пипер
Приготвяне:
Лещата се измива добре и се слага в гърнето. Зеленчуците и подправките се нарязват и се добавят, без домата и магданоза. Налива се горещата вода и се посолява.
Прави се запръжка, като в сгорещеното олио се слага брашното и се бърка до леко порозовяване. Дръпва се от огъня и се прибавя червеният пипер. Внимава се той да не загори- за целта мъничко се изчаква преди да се сложи и се бърка след това. Запръжката се изсипва в гърнето, похлупва се с капака и се пъха в студената фурна. Градусите се настройват на 250 и след като заври яхнията (около 30 минути по-късно), се намаляват на 180. След още 20 минути се прибавя доматът. Времето, необходимо за сваряването на лещата зависи както от сорта, така и от други фактори, но на мен това ми отне 45 минути, което прави общо 1 час и 15 минути от поставянето във фурната. Преди сервиране се поръсва с пресен магданоз.