13.04.2014 г.

Козунак "Маймунски хляб"





Ето една интересна идея за направата на козунак, която ме осени още първия път, когато пробвах рецептата за популярната американска закуска „Маймунски хляб". Реших и експериментирах. Получи се нещо различно и нестандартно като визия. Това беше и целта ми, защото продуктите, които използвах, както и пропорциите, бяха от моя изпитана рецепта за козунак, който най-много харесваме у дома. Оформлението е такова, че няма как да се получат конци при разчупването, но заради оригиналния външен вид си заслужава да се прежали този факт. Ако ви допада идеята, опитайте я!

Продукти:
  • 20 г прясна мая
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 ч.ч. захар (от 250 мл)
  • 3 големи яйца
  • 600-700 г брашно
  • 2 ванилии
  • настъргана кора от 1 лимон
  • щипка сол
  • 50 г стопено масло 
  • 50 мл олио
Допълнително:
  • 1 кутия цветен локум
  • 100 г стафиди
  • 80 мл ром 
  • 150 г орехи
  • 1 к.л. канела + 150 г захар за овалване
  • 60 мл стопено масло
За глазурата:
  • 3 с.л. пудра захар
  • лимонов сок до гъста каша




Приготвяне:

Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура.
Стафидите се кипват, отцеждат и накисват в рома.
Маята, заедно с 50 мл от млякото (леко затоплено), 1 ч.л. от захарта и малко брашно се разбъркват до получаването на каша и закваската се оставя на топло да шупне за около 20 минути. С телена бъркалка леко се разбиват яйцата (отделя се малко за намазване) и заедно с останалата захар, млякото (леко затоплено), закваската, лимоновата кора, ванилията, солта и половината от смесените масло и олио се разбъркват. Постепенно се прибавя брашното и се замесва тесто. На части, с 2-3 почивки, към него се добавя и останалата мазнина, докато изцяло се поеме от тестото. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса до удвояване на обема. Дели се на 32 топчета, които се топят в стопеното масло и се овалват в смесените захар и канела, след което се редят в намаслена форма за кекс. Аз сложих много малко канела, защото не исках да се смесват много вкусовете, но ако желаете, може да сложите повече. Между редовете се поръсват отцедените стафиди, локумът, нарязан на кубчета, и орехите, начупени едро. Така оформеното тесто отново се оставя да втаса, покрито с кърпа, след което се пече в загрята на 200* фурна. Ако е необходимо, по време на печенето се покрива с фолио, за да не прегори.
Когато е готов, козунакът се оставя 10-15 минути във формата и се обръща в подходящ съд. Щом изстине, пудрата захар и лимоновият сок се смесват до гъста каша и глазурата се полива отгоре за по-апетитен външен вид. При разчупването топчиците се отделят и това е по-атрактивният вариант за поднасяне, но ако предпочитате, може и да го нарежете.



Няма коментари:

Публикуване на коментар