10.04.2014 г.

Торта "Портокалова фантазия"





Продукти:
  • 1 пакет „Бисквити за торта“  
  • 2 портокала
За крема:
  • 1 пакет „Крем Ванилия за домашна бисквитена торта“
  • 1 л прясно мляко
  • 1 и 1/3 ч.ч. захар (от 250 мл)
  • настъргана кора от 1 портокал
  • 10 г  желатин 
  • 200 г заквасена сметана
  • 2 ч.л. пудра захар




Приготвяне:

Желатинът се разбърква с 80 мл вода и се оставя да набъбне. Тук е мястото да кажа, че аз използвах 1 пакетче желатин от 10 г, защото обичам кремът да е мекичък. Ако искате той да стане по-стегнат и при отрязването да не се стича (ако правите по-висока торта), може да сложите 2 пакетчета.
За крема първо се смесват пакетчето „Крем Ванилия“ с 1/3 ч.ч. захар и около 150 мл от студеното мляко. Бъркат се до хомогенна смес. Останалото мляко, заедно със захарта се загрява до кипване. Отстранява се от котлона и се прибавя нишестената смес. Връща се на огъня и се вари на ниска температура 7-8 минути, като непрекъснато се бърка. Оставя се десетина минути да се поохлади. 




Желатинът се разтопява в микровълновата фурна много кратко, само до стопяване. Изсипва се в крема и се разбърква много добре. Кората на портокалите се настъргва с по-фино ренде и по този начин те стават готови за използване, без да се белят. Към крема се прибавят портокаловата кора от единия портокал и сметаната, предварително смесена с пудрата захар.
Подходящ съд със заоблена форма се „облича“ с прозрачно домакинско фолио. Портокалите се режат на много тънки шайби и се подреждат по дъното и стените. Сипва се малко крем, редят се бисквити, като на незапълнените места се поставят парченца бисквити. Така се редуват до изчерпването им. Завършва се с крем. Съдът се покрива и се оставя в хладилника поне няколко часа, но най-добре цяла нощ. Преди сервиране се обръща в подходяща чиния за торта и фолиото се отстранява.




Гледката, която ще се разкрие пред вас, ще бъде достойна награда за положения труд. Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар