29.04.2014 г.

Леща яхния в глинено гърне





Определено този вариант на готвене на леща е най-вкусният. Яхнията от леща не е сред най-предпочитаните ястия в моето семейство, но откакто я сготвих по този начин, вече е много харесвана. Гърнето ѝ придава онзи специфичен вкус и аромат, характерни за бавно къкрещите бабини гозби.




Продукти:
  • 250 г леща
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 стрък пресен чесън
  • 1 морков
  • 1 чушка
  • 1 малък домат
  • чубрица 
  • целина
  • магданоз
  • 900 мл вода
  • 1 с.л.сол
За запръжката:
  • 4 с.л. олио
  • 2 с.л. брашно
  • 1 с.л. червен пипер




Приготвяне:

Лещата се измива добре и се слага в гърнето. Зеленчуците и подправките се нарязват и се добавят, без домата и магданоза. Налива се горещата вода и се посолява. 




Прави се запръжка, като в сгорещеното олио се слага брашното и се бърка до леко порозовяване. Дръпва се от огъня и се прибавя червеният пипер. Внимава се той да не загори- за целта мъничко се изчаква преди да се сложи и се бърка след това. Запръжката се изсипва в гърнето, похлупва се с капака и се пъха в студената фурна. Градусите се настройват на 250 и след като заври яхнията (около 30 минути по-късно), се намаляват на 180. След още 20 минути се прибавя доматът. Времето, необходимо за сваряването на лещата зависи както от сорта, така и от други фактори, но на мен това ми отне 45 минути, което прави общо 1 час и 15 минути от поставянето във фурната. Преди сервиране се поръсва с пресен магданоз.





Няма коментари:

Публикуване на коментар