Продукти:
- 2 яйца
- 2/3 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 к.ч. кисело мляко
- 1/2 ч.л. сода
- настъргана лимонова кора
- 1 ванилия
- около 3 и 1/2 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- сладко от сини сливи (по желание може и друго)
Приготвяне:
Яйцата и захарта се бъркат с телена бъркалка. Прибавят се последователно олиото, млякото, смесено със содата, и накрая ароматите. Първата чаша от брашното се пресява заедно с бакпулвера и след добавянето ѝ сместа се бърка с лъжица. Постепенно се прибавя и останалото брашно, като общото количество зависи както от вида му, така и от големината на яйцата. Полученото тесто трябва да е меко, дори много малко лепкаво, а месенето да е кратко.
Ако е необходимо, сладкото се пасира, но е добре да не е съвсем фино, а да се усещат парченца от плода.
Следва оформянето на курабийките, като за целта се приготвя чинийка с малко олио, в което да се топят пръстите преди откъсването на тестото. Прави се топче, което се сплесква, поставя се една чаена лъжичка от сладкото и отново се оформя топче. Така приготвени, всички курабийки се редят на разстояние една от друга в тава с хартия за печене на дъното. Фурната се загрява на 200*, курабийките се поръсват със захар на кристали и се пекат около 16-17 минути.
Вили, много апетитни курабийки и чудесни снимки! Поздравления и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Хриси, наистина станаха много вкусни в комбинация със сладкото! Хубав ден и на теб!
ОтговорИзтриванеРазкошни курабийки!
ОтговорИзтриванеУникални курабии! Нямаше как да не опитам от първата тава:) Благодаря Вили! Отново прекрасна рецепта! Хубави празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели, Ники! Радвам се, че съм ти била полезна с рецептата.
ИзтриванеБлагодаря Ще пробвам хубавата рецепта.
ОтговорИзтриване