28.10.2014 г.

Пица-баница





Като върл фен на пиците, много често експериментирам с различни продукти и различни варианти на приготвянето им. Този път обаче резултатът наистина надмина очакванията ми за вкус. Обичам  баница, обожавам пица, но съчетани в едно, за мен това се оказа най-изкусителната комбинация.
Предлагам ви моята версия:




Продукти:
  • 400 г кори за баница
  • 300 г кисело мляко
  • 100 г сирене
  • 1 яйце
  • 1 равна ч.л. сода
  • щипка сол
  • 2 пълни с.л. лютеница едросмляна
  • 60 г масло
  • колбас по желание
  • кашкавал
  • чушка
  • домат
  • гъби
  • сладка царевица
  • маслини
  • босилек, чубрица




Приготвяне:

Приготвя се плънка от млякото, содата, солта, яйцето и натрошеното сирене. Тава с диаметър 35 см се намазнява и една върху друга се слагат две кори, като втората леко се завърта така, че краищата им да се разминават. Отгоре се маже с малко стопено масло. Слагат се още две кори по същия начин, маже се лютеницата и се поръсва босилек. Следват още две кори, малко масло и намазване с две лъжици от плънката. Тази процедура се повтаря и със следващите две кори. Редят се последните три кори, след които се маже масло и се излива плънката. Върху нея се нареждат ленти кашкавал, нарязаният колбас, и се разпределят всички останали продукти. Тук може да импровизирате и да сложите каквото обичате. Краищата се завиват, като образуват ръбче.
В купата, в която е била плънката се налива малко вода и с нея се навлажнява оформеното ръбче. Струйка зехтин върху него и цялата повърхност ще бъде идеалният завършек на пицата.
Така приготвена, тя се оставя 10-15 минути да поеме от влагата и се поставя в загрята на 200* фурна. Пече се около 20-25 минути.



24.10.2014 г.

Курабийки с плънка





Продукти:
  • 2 яйца
  • 2/3 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 к.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.л. сода
  • настъргана лимонова кора
  • 1 ванилия
  • около 3 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • сладко от сини сливи (по желание може и друго)




Приготвяне:

Яйцата и захарта се бъркат с телена бъркалка. Прибавят се последователно олиото, млякото, смесено със содата, и накрая ароматите. Първата чаша от брашното се пресява заедно с бакпулвера и след добавянето ѝ сместа се бърка с лъжица. Постепенно се прибавя и останалото брашно, като общото количество зависи както от вида му, така и от големината на яйцата. Полученото тесто трябва да е меко, дори много малко лепкаво, а месенето да е кратко.




Ако е необходимо, сладкото се пасира, но е добре да не е съвсем фино, а да се усещат парченца от плода.




Следва оформянето на курабийките, като за целта се приготвя чинийка с малко олио, в което да се топят пръстите преди откъсването на тестото. Прави се топче, което се сплесква, поставя се една чаена лъжичка от сладкото и отново се оформя топче. Така приготвени, всички курабийки се редят на разстояние една от друга в тава с хартия за печене на дъното. Фурната се загрява на 200*, курабийките се поръсват със захар на кристали и се пекат около 16-17 минути. 





20.10.2014 г.

Ябълков кекс





Това е един много популярен кекс, който едва ли някой не си спомня от времето, когато го правеха нашите майки и баби. Когато у дома се задържи по-голямо количество ябълки, често прибягвам до тази рецепта, защото е лесна, а резултатът винаги е сполучлив. Ако отдавна не сте я правили, припомням ви я, за да я опитате отново:




Продукти:
  • 4 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 100 мл олио
  • 1 ч.л. канела
  • 3 едри ябълки
  • 1/2 ч.ч. нарязани орехови ядки
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода (или бакпулвер)




Приготвяне:

Яйцата и захарта се бият с миксер до побеляване и сгъстяване. Прибавя се олиото и се разбърква с шпатула. Ябълките се обелват и настъргват, след което се добавят, заедно с канелата и орехите. Последно върху сместа се пресяват брашното и содата и всичко се хомогенизира с леко разбъркване. Ако не предпочитате да използвате сода, може успешно да я замените с бакпулвер.




Изсипва се в намазнена и набрашнена форма за кекс и се поставя в загрята на 200* фурна. Пече се около 40 минути.  





18.10.2014 г.

Тас кебап





Продукти:
  • 600 г свинско месо
  • 1 стрък праз
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 домат
  • 2 с.л. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1-2 дафинови листа
  • чер пипер на зърна
  • чубрица
  • сол
За гарниране:
  • 3/4 ч.ч. ориз
  • 1:3 части вода
  • 1 кубче пилешки бульон




Приготвяне:

Месото се реже на хапки и се запържва в мазнина до зачервяване. Прибавят се празът и морковът, нарязани на колела, а лукът на ситно. След като поомекнат, се добавя доматът. Всичко се посолява и след минута-две се поръсват червеният пипер и брашното. Разбърква се и се налива гореща вода до необходимата гъстота. Добавят се подправките и още сол, ако е необходимо. Гозбата ври до готовност.




Отделно се загрява измереното количество вода за гарнитурата до завиране, заедно с кубчето бульон. Прибавя се измитият ориз и се вари на слаб огън до сваряването му.
Сервира се, като в малка купичка, намазана с олио се слага ориз и се притиска с лъжица, след което се обръща в средата на чинията. Наоколо се сипва от кебапа.  



15.10.2014 г.

Пълнозърнест хляб с микс от семена за домашна хлебопекарна





Този път предлагам един по-здравословен хляб, макар и не толкова примамлив с външния си вид. Той е с преобладаващо пълнозърнесто брашно и по тази причина след изпичането остава по-плътен. Колкото повече променяте съотношението между пълнозърнестото и бялото брашно, като увеличавате второто, толкова повече хлябът ще бухва. Разбира се, вие избирате доколко диетичен и полезен хляб искате да направите. 

Продукти:

За 500 г хляб:
  • 180 мл хладка вода
  • 1 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 2 равни мерителни чаши (от 250 мл) "Пълнозърнесто ръжено-пшенично брашно с ръжени трици и овесени ядки"
  • 2 с.л. бяло брашно
  • 1 ч.л. (от мерилката) суха мая
  • 1-2 с.л. микс от семена - мак, сусам, слънчоглед и лен




Приготвяне:

В контейнера на машината продуктите се поставят по реда на записване, без семената. Включва се Основна програма и се наблюдава дали ще се получи добре оформена топка, която да е средно мека и да не лепне по стените. При нужда се добавя още малко бяло брашно. Когато се чуе сигнал за добавки, се слагат 1-2 лъжици от семената. Малко преди да започне процесът на изпичане, който трае 30 минути, тестото се поръсва и отгоре със семена, които леко се притискат с пръсти.



13.10.2014 г.

Свински джолан в глинено гърне





Едно много вкусно предложение от мен, което в оригинал приготвих с месо от сърна. Споменавам това, за да отбележа, че рецептата е много подходяща за приготвяне на дивеч. Получи се великолепна гозба и затова впоследствие реших да я изпробвам с различни по вид меса. Всеки път резултатът беше невероятен.
Сега ви я представям във вариант със свински джолан, който също е много сполучлив. Надявам се да ви допадне рецептата ми и да я опитате!
Добър апетит!

Продукти:
  • 1 свински джолан
  • 1 голяма глава лук
  • 200 г гъби
  • 2 моркова
  • 600 г картофи
  • 4-5 глави чесън
  • 80 мл червено вино
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.ч. гореща вода
  • 25 г масло
  • 1 ч.ч. домати нарязани, или от консерва
  • 2 дафинови листа
  • 10-12 броя чер пипер на зърна
  • сол




Приготвяне:

В малко мазнина се запържва нарязаният на полумесеци лук, прибавят се едро нарязаните гъби и моркови, след което всичко се посолява и изсипва в гърнето. Картофите се режат едро, посоляват се и заедно с целите глави чесън и подправките също се слагат в него. Брашното се размива с малко студена вода, смесва се с 1 чаша гореща вода, червеното вино, малко сол и след като се сипе в гърнето, всичко се разбърква. Джоланът се посолява и се поставя най-отгоре, а маслото се разпределя навсякъде на малки бучици. Отворът на гърнето се покрива с алуминиево фолио и върху него се слага капакът. Съдът се поставя в студена фурна, която се настройва на максимални градуси. След около 30 минути, когато гозбата започне да ври, се намаляват на 200*. След 1 час от завирането се прибавят доматите, а към края на печенето капакът и фолиото се махат, за да се получи приятно зачервяване на месото.



9.10.2014 г.

Капоната





Това много вкусно и типично есенно ястие идва от Италия, като най-популярна е Сицилианската капоната. Съществуват много варианти, но задължително е в нея да присъстват патладжан, домати и маслини. Предлагам ви една моя интерпретация, която се оказа много сполучлива. Не пържих зеленчуците отделно, както се прави по принцип, а практикувах най-бързия и лесен начин. Освен това побългарих типично италианската рецепта, като добавих чубрица и резултатът беше чудесен. 




Продукти:
  • 2 средно големи патладжана
  • 1 глава лук
  • 1 чушка (червена или зелена)
  • 1 голям  домат
  • 10 скилидки чесън
  • 12 маслини
  • зехтин
  • сол 
  • щипка захар
  • чубрица
  • пресен босилек  




Приготвяне:

Патладжаните се режат на филии, посоляват се и се оставят 20-30 минути да престоят. Изплакват се, отцеждат се и се режат на едри кубчета. В по-голям и дълбок тиган с незалепващо покритие се запържва нарязаният лук и се добавят патладжаните, заедно с почистените и срязани на две скилидки чесън. Щом патладжаните се позапържат, се добавя чушката, нарязана на ивици, а малко след това наситненият домат и маслините. Посолява се на вкус и се поръсва с чубрица и щипка захар. Ако доматът не е сочен и не пуща течност, се налива малко гореща вода и ястието къкри на котлона докато остане на мазнина. Когато се отстрани от огъня, се поръсва с пресен босилек.
При този вариант е необходимо разбъркването да става внимателно, за да не се смачкат парченцата патладжан в края на готвенето.

6.10.2014 г.

Хляб с царевичен грис и овесени ядки в домашна хлебопекарна





Продукти:

За 500 г хляб:
  • 180 мл вода
  • 1 ч.л. сол 
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • 1/2 мерителна чаша (от 250 мл) царевичен грис
  • 1 и 1/2 мерителна чаша бяло брашно (и още 2 с.л. ако има нужда)
  • 2 с.л. фини овесени ядки
  • 1 ч.л. (мерителна) суха мая




Приготвяне:

Продуктите се поставят едно след друго в машината за хляб в последователността, в която са записани. Включва се програма "Основна" и се следи дали ще се оформи мека нелепнеща по стените топка. Ако е необходимо, се добавя малко бяло брашно.




Когато свършат всички процеси на премесване, тестото се поръсва с щипка овесени ядки и щипка царевичен грис, които леко се притискат, за да не изпаднат при втасването. След изпичане хлябът се оставя хубаво да изстине върху решетка, след което се съхранява в найлонов плик.



2.10.2014 г.

Шарен кекс "Пудинг"





Продукти:
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар (вместимост 250 мл)
  • 100 г масло
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 пакетче пудинг Сметана 40 г (или с аромат по желание)
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 пълна ч.л. бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. какао
  • течен шоколад за украса




Приготвяне:

Яйцата, захарта и мекото масло се разбиват с миксер, след което се прибавят млякото, пудингът на прах, брашното, бакпулверът и ванилията и отново се разбива с миксер. От сместа се отделя 1 чаша, която се оцветява с пресятото какао. Половината тесто се излива в намазана с мазнина и поръсена с брашно форма за кекс, прошарва се с какаовата смес и се долива останалото тесто. Пече се на 200* до готовност. Украсява се с шприцован течен шоколад.