Едно много вкусно предложение от мен, което в оригинал приготвих с месо от сърна. Споменавам това, за да отбележа, че рецептата е много подходяща за приготвяне на дивеч. Получи се великолепна гозба и затова впоследствие реших да я изпробвам с различни по вид меса. Всеки път резултатът беше невероятен.
Сега ви я представям във вариант със свински джолан, който също е много сполучлив. Надявам се да ви допадне рецептата ми и да я опитате!
Добър апетит!
Продукти:
- 1 свински джолан
- 1 голяма глава лук
- 200 г гъби
- 2 моркова
- 600 г картофи
- 4-5 глави чесън
- 80 мл червено вино
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.ч. гореща вода
- 25 г масло
- 1 ч.ч. домати нарязани, или от консерва
- 2 дафинови листа
- 10-12 броя чер пипер на зърна
- сол
Приготвяне:
В малко мазнина се запържва нарязаният на полумесеци лук, прибавят се едро нарязаните гъби и моркови, след което всичко се посолява и изсипва в гърнето. Картофите се режат едро, посоляват се и заедно с целите глави чесън и подправките също се слагат в него. Брашното се размива с малко студена вода, смесва се с 1 чаша гореща вода, червеното вино, малко сол и след като се сипе в гърнето, всичко се разбърква. Джоланът се посолява и се поставя най-отгоре, а маслото се разпределя навсякъде на малки бучици. Отворът на гърнето се покрива с алуминиево фолио и върху него се слага капакът. Съдът се поставя в студена фурна, която се настройва на максимални градуси. След около 30 минути, когато гозбата започне да ври, се намаляват на 200*. След 1 час от завирането се прибавят доматите, а към края на печенето капакът и фолиото се махат, за да се получи приятно зачервяване на месото.
Вили, джоланчето изглежда божествено. Чак тука се усети миризмата му. Браво! Прекрасни снимки.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Аура! Наистина е много, много вкусно. За пръв път използвах тази рецепта с месо от сърна, което донесоха наши приятели. Толкова се услади на всички, че си облизахме пръстите. Оттогава практикувам този начин на приготвяне и с други месца, и винаги резултатът е перфектен! Горещо я препоръчвам на всички приятели!
ОтговорИзтриванеПоздрав и от мен!
Вили, у дома сме големи почитатели на ястия приготвени в глинени съдове. Непременно ще пробвам и твоята съблазняваща и ухаеща рецепта.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Хриси, сигурна съм, че няма да съжаляваш! Като виждам какви вкусотийки твориш, съм убедена, че ще ти се получи вълшебно! Сама знаеш, че само рецепта не е достатъчно, нужно е и още нещичко, което ти със сигурност притежаваш...
ОтговорИзтриванеДобър апетит с моето гърненце!