13.10.2014 г.

Свински джолан в глинено гърне





Едно много вкусно предложение от мен, което в оригинал приготвих с месо от сърна. Споменавам това, за да отбележа, че рецептата е много подходяща за приготвяне на дивеч. Получи се великолепна гозба и затова впоследствие реших да я изпробвам с различни по вид меса. Всеки път резултатът беше невероятен.
Сега ви я представям във вариант със свински джолан, който също е много сполучлив. Надявам се да ви допадне рецептата ми и да я опитате!
Добър апетит!

Продукти:
  • 1 свински джолан
  • 1 голяма глава лук
  • 200 г гъби
  • 2 моркова
  • 600 г картофи
  • 4-5 глави чесън
  • 80 мл червено вино
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.ч. гореща вода
  • 25 г масло
  • 1 ч.ч. домати нарязани, или от консерва
  • 2 дафинови листа
  • 10-12 броя чер пипер на зърна
  • сол




Приготвяне:

В малко мазнина се запържва нарязаният на полумесеци лук, прибавят се едро нарязаните гъби и моркови, след което всичко се посолява и изсипва в гърнето. Картофите се режат едро, посоляват се и заедно с целите глави чесън и подправките също се слагат в него. Брашното се размива с малко студена вода, смесва се с 1 чаша гореща вода, червеното вино, малко сол и след като се сипе в гърнето, всичко се разбърква. Джоланът се посолява и се поставя най-отгоре, а маслото се разпределя навсякъде на малки бучици. Отворът на гърнето се покрива с алуминиево фолио и върху него се слага капакът. Съдът се поставя в студена фурна, която се настройва на максимални градуси. След около 30 минути, когато гозбата започне да ври, се намаляват на 200*. След 1 час от завирането се прибавят доматите, а към края на печенето капакът и фолиото се махат, за да се получи приятно зачервяване на месото.



4 коментара:

  1. Вили, джоланчето изглежда божествено. Чак тука се усети миризмата му. Браво! Прекрасни снимки.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Аура! Наистина е много, много вкусно. За пръв път използвах тази рецепта с месо от сърна, което донесоха наши приятели. Толкова се услади на всички, че си облизахме пръстите. Оттогава практикувам този начин на приготвяне и с други месца, и винаги резултатът е перфектен! Горещо я препоръчвам на всички приятели!
    Поздрав и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Вили, у дома сме големи почитатели на ястия приготвени в глинени съдове. Непременно ще пробвам и твоята съблазняваща и ухаеща рецепта.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Хриси, сигурна съм, че няма да съжаляваш! Като виждам какви вкусотийки твориш, съм убедена, че ще ти се получи вълшебно! Сама знаеш, че само рецепта не е достатъчно, нужно е и още нещичко, което ти със сигурност притежаваш...
    Добър апетит с моето гърненце!

    ОтговорИзтриване