Продукти:
- 3 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 80 мл прясно мляко
- 60 мл олио
- настъргана портокалова кора
- 2 ч.ч. брашно
- 10 г бакпулвер
- 1 ч.ч. настъргана тиква
- 1 к.ч. нарязани орехови ядки
- 1 с.л. тъмно какао
За крема:
- 90 мл сладкарска сметана
- 50 г шоколад
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер 3-4 минути. Прибавят се млякото, олиото и настърганата портокалова кора. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя на части. Следва прибавянето на тиквата и орехите, след което от сместа се отделя една чаша.
Какаото се разтваря с малко гореща вода до кашичка и се смесва с отделената смес. В кексова форма (намаслена и набрашнена) се излива бялата смес, а върху нея какаовата. Кексът се пече на 200* около 40 минути. Оставя се за кратко във формата и се изважда върху решетка да изстине.
Сметаната се сгорещява и в нея се начупва шоколадът. Бърка се до стопяването му. Поставя се в хладилника да се охлади добре (или за по-малко време в камерата) и се разбива с миксер до получаване на кремообразна консистенция. Тъй като количеството е малко, използвах тесен съд и разбих с едната бъркалка на миксера.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар