Послучай празника на дамите, черпя с една фина, елегантна торта с нежен екзотичен вкус.
Продукти:
- 165 г шоколадови бисквити
- 60 г масло
За крема:
- 250 г заквасена сметана
- 100 г крем сирене
- 3 с.л. захар
- 120 мл сладкарска сметана
- 2/3 ампула ванилия
За желето:
- 250 мл чай от хибискус (каркаде)
- 1 с.л. сок от лимон
- 1 с.л. захар
- 8 г желатин
В тортена чиния се поставя ринг с диаметър 18 см и стените се облицоват с ацетатна хартия. Бисквитите се смилат и се смесват с разтопеното масло. Разстилат се във формата и се притискат с помощта на чаша. Крем сиренето, захарта и заквасената сметана се смесват с миксер до гладкост. Сладката сметана се разбива, прибавя се към сместа заедно с ванилията и всичко отново се разбива с миксера. Полученият крем се нанася върху бисквитения блат и се заглажда.
В 250 мл гореща вода се поставя пликче чай от хибискус с една лъжица захар и една лъжица сок от лимон. Разбърква се добре и се оставя 3-4 минути да се оцвети добре. Лимоновият сок допринася за още по-добър цвят на течността. Щом изстине, от чая се отделят 4-5 супени лъжици и в него се изсипва желатинът. Оставя се да набъбне 10 минути и се загрява до стопяване без да завира. Останалият чай леко се затопля и се смесва с разтопения желатин. Течността се оставя на хладно да стегне леко (в никакъв случай да не се желира) и се излива върху крема на тортата.
Тортата се поставя в хладилника за няколко часа, докато желето стегне достатъчно.
След това ще се насладите на удоволствието да похапнете свеж и вкусен десерт с екзотична нотка на ароматни цветове.
В крема няма ли желатин и ако не-как се постига тази плътност(при мен не се получава)
ОтговорИзтриванеИмах готовност да сложа желатин ако се наложи, но не стана нужда. При окончателното разбиване на крема с миксер той се сгъстява колкото повече разбивате. Важно е да уцелите момента. Ако прекалите с разбиването, може дори да го втвърдите прекалено. Успех следващия път!
ИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриване