Пробвала съм и двата варианта на тесто за галет - с набухвател и без набухвател. И въпреки, че класическата рецепта е без него, на мен повече ми допада тестото с бакпулвер. Някак по-пръхкаво, по-ронливо и по-вкусно ми е. Затова сега ви предлагам моя вариант - този, който харесвам най-много.
И тъй като разполагам в момента с грозде без семки, реших, че ще бъде удачно да комбинирам сините сливи с още един превъзходен есенен плод.
Ето моята рецепта:
- 2 ч.ч. брашно (с вместимост 250 мл)
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 ванилия
- 1 ч.л. бакпулвер
- 100 г масло
- 1 яйце
- 2 с.л. студена вода
- сини сливи
- грозде (за предпочитане без семки)
- канела
- пшеничен грис за поръсване
Приготвяне:
Най-добре е да се използва кухненски робот, но тестото може да се замеси и ръчно. В купата се слагат предварително смесени: пресятото брашно, захарта, ванилията и бакпулверът. Добавят се студеното масло, нарязано на кубчета и яйцето, от което предвидливо се отделя мъничко за намазване. Роботът се задейства и ако е необходимо, се добавят 2 лъжици студена вода. Не е нужно продължително месене. Тестото се изважда и се оформя на топка.
Ако не използвате робот, смесвате сухите съставки с маслото и претривате с ръце до образуване на трохи. Добавяте яйцето и за кратко, само колкото да се оформи тесто, го замесвате. Ако е нужно, добавяте вода.
Готовото тесто се завива във фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилника за 20-30 минути. През това време сливите се измиват, почистват от костилките и се режат на полумесеци. Смесват се с 2 лъжици захар и канела на вкус.
Фурната се включва на 200*. Тестото се разстила върху хартия за печене, поръсена с брашно. Разточва се на кръг и се пренася заедно с хартията в тава. Поръсва се с 1-2 лъжици пшеничен грис, който ще поеме течността от плодовете. Резенчетата сливи се редят отгоре, като се оставя по края свободно разстояние около 4 см. В средата се поставят и зрънцата грозде.
Краищата на тестото се загръщат и се намазват с отделената част от яйцето, смесено с малко вода. Поръсват се с кристална захар и галетът се пече в загрята фурна на 200* до готовност.
Да ви е сладко!
Ще го направя непременно, и аз обичам галет и си имам любима рецепта!
ОтговорИзтриванеАко не си пробвала със сини сливи, непременно опитай!
ИзтриванеНе съм правила със сини сливи, но дали не ги изпуснах, не знам има ли още по пазара.
ИзтриванеМай вече е късничко за сливите, Веси, но пък сега има хубави есенни круши, можеш да опиташ с тях, та дори и с дюли ще се получи чудесно!
Изтриване