28.08.2017 г.

Шоколадов кекс





Продукти:
  • 2 големи яйца
  • 2 ч.ч. захар (с вместимост 200 мл)
  • 250 мл прясно мляко
  • 3 с.л. какао
  • 100 мл вода
  • 100 мл олио
  • 2 ванилии
  • 3 ч.ч. брашно (с вместимост 200 мл)
  • 1 бакпулвер
За заливката:
  • 2 с.л. какао
  • 2 с.л. захар
  • 2 с.л. масло
  • 1 ч.л. ром




Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Прибавят се прясното мляко, олиото и ванилиите. Какаото се смесва с 50 мл гореща вода до гладка консистенция, добавят се останалите 50 мл студена вода и се изсипва при сместа. Всичко отново се разбърква с миксер. Постепенно и на части се добавя пресятото брашно заедно с бакпулвера, като отново се хомогенизира с миксер на слаби обороти.




Готовата смес се излива в намазнена и поръсена с брашно форма за кекс. Пече се в загрята на 190 - 200* фурна около 35-40 минути. Готовността се проверява с клечка за зъби, като не е добре да се допусне препичане, за да не стане сух кексът.




Заливката се приготвя, като се смесят какаото, маслото и захарта и се загреят до стопяване. Извън котлона се прибавя ромът. Нанася върху кекса, когато той е напълно изстинал, а тя е охладена до подходяща за поливане гъстота.
Да ви е сладко!



2 коментара:

  1. И кексчето си записвам, Вили:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудничко се получи, който обича шоколадовите сладкиши, ще го одобри, надявам се...

      Изтриване