22.08.2017 г.

Вити питки





Продукти:
  • 130 мл кисело мляко
  • 150 мл вода
  • 80 мл олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 к.л. захар
  • 380 - 400 г бяло брашно
  • 2 с.л. пълнозърнесто брашно
  • 7 г суха мая
  • яйце за намазване




Приготвяне:

Ако се ползва машината за хляб, продуктите (без яйцето) се поставят в нея по реда на записване. Включва се програма "Тесто" и след двата цикъла на месене тестото престоява вътре около 20 минути, след което се изважда, за да се оформи. Ако се меси по традиционния начин, последователността е същата. 




Втасалото тесто се дели на 6 части, които се разточват на дълги елипси. Всяка от тях надлъжно се нарязва с нож (най-добре ролков) на ленти през 1 см, като целостта на елипсата се запазва, т.е. започва се на сантиметър от единия край и се завършва на сантиметър от другия край. След това се навива диагонално на нарезите, а полученото руло се оформя като охлюв. 
Питките се оставят да втасат повторно 20-30 минути (или колкото е необходимо), след което се намазват с разбито яйце и се пекат в загрята на 200* фурна до готовност.



Няма коментари:

Публикуване на коментар