Изварата е един от любимите ми продукти. Освен, че е полезна и много лесно усвоима, тя има и универсално приложение - с нея може да се приготви както предястие и основно, така и десерт. Предлагам ви един чудесен дип с този диетичен, вкусен и ценен източник на полезни вещества. Намазан върху филийка препечен хляб, с него може дори доволно да закусите.
Сега, в сезона на тиквичките, не пропускайте да го опитате, заслужава си!
Идеята е от тук, но адаптирана от мен според моите предпочитания.
Продукти:
- 1/2 глава лук
- 1 морков
- 1 тиквичка (неголяма, крехка)
- 200 г извара
- сол
- пресен копър
- олио
Приготвяне:
Лукът се наситнява. Тиквичката и морковът се настъргват на едро ренде.
В тиган с малко олио се запържват лукът и морковът. Ако предпочитате да е по-пикантно, може да добавите и две-три нарязани скилидки чесън. След минута - две се прибавя тиквичката и се подправя със сол. Бърка се докато зеленчуците поомекнат, но е добре да останат леко хрупкави.
Тиганът се отстранява от котлона и щом зеленчуците поизстинат, се прибавят към изварата. Горещо препоръчвам да използвате прясна извара, която се продава в насипно състояние, а не пакетираната, която е пълна с консерванти.
Ако е нужно, се добавя сол на вкус. Подправя се с нарязан на ситно пресен копър. Всичко се разбърква добре и се поднася с филийки хляб, препечени или не - според предпочитанията ви.
Добър апетит!
Вили,
ОтговорИзтриванечудесна разядка се е получила.Тиквичките са много вкусни и подходящи за сезона, а изварата допълнително добре ги овкусява.
Поздрави !
За пръв път комбинирам изварата със запържени зеленчуци, Ели. Оказа се наистина много добър вариант.
ИзтриванеАбе май доста си приличаме, убеждавам се, и аз много обичам извара!
ОтговорИзтриванеЧудесна разядка!
Намирам си страхотна извара, Веси, затова много я обичам и често я използвам в какво ли не!
Изтриване