4.06.2017 г.

Лазаня с талиатели





Ако някой обича лазаня толкова, колкото мен  :))  и се чуди по какъв начин да разнообрази рецептите, предлагам му този много вкусен, малко необичаен, но много ароматен и деликатно пикантен вариант.




Продукти:
  • 250 г талиатели (с див чесън)
  • 1/2 глава лук
  • 1 морков
  • 300 г кайма 
  • 2 - 3 домата
  • 400 - 500 мл бульон
  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. брашно
  • 130 мл прясно мляко
  • 150 г заквасена сметана
  • 150 г кашкавал
  • пресен босилек
  • индийско орехче
  • чер пипер




Приготвяне:

Първи сос:  В тиган с 2-3 лъжици зехтин (или олио) се запържват наситнените лук и морков. Добавя се каймата. Може да използвате готова, но домашно смляната е за предпочитане. Аз употребих около 150 г пилешки гърди и същото количество крехко свинско месо. Когато мелите месо в кухненския робот, не го слагайте в отпуснато състояние, защото каймата става като пастет. Нарежете го на едри кубчета и го оставете да се полузамрази. Така се получава перфектна по структура кайма.
След като месото се запържи добре - течността да се изпари и каймата да добие леко златист цвят, се прибавят смлените в робота, или настъргани домати. Щом отново течността се изпари, се добавя около 100 - 150 мл бульон и се посолява на вкус. Изчаква се да поври малко и се отстранява от котлона. Сосът не трябва да е гъст. Подправя се с пресен босилек и чер пипер. 




Втори сос : В тенджерка се слага маслото и в него се запържват две пълни супени лъжици брашно. Прибавя се млякото и бульон до получаване на средно гъст сос. Вари се 5-6  минути, посолява се на вкус и се подправя с индийско орехче. Сосът трябва да е с нормална гъстота. Ако е нужно, се добавя още малко от бульона. Извън котлона се прибавя сметаната и се разбърква добре.
Талиателите се сваряват според упътването, след което се отцеждат. Аз използвах паста с марката EXQUISIT с див чесън (има я в Кауфланд), които придадоха много деликатен и ненатрапчиво пикантен привкус на лазанята. 




В неголяма тавичка първо се сипва по малко от двата соса, след което се редуват пластовете - паста, доматен сос, бешамелов сос... до свършване на продуктите. Завършва се със сос бешамел. Добре е да се капне малко зехтин отгоре. Запича се на 200* около 15 минути от момента на завиране, след което се изважда от фурната и отгоре се настъргва кашкавал. Не се запича допълнително, а се оставя 5 минути кашкавалът да се разтопи от топлината на ястието, след което се сервира. 
Бон апети!



4 коментара:

  1. Вили,
    преди време и аз закупих от тези телиатели с див чесън.Все още не съм ги приготвяла.Чудесна е твоята идея.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези талиатели са чудесни както и да се сготвят, Ели. Приготвяла съм ги със сирене и запържено масълце, друг път с гъби и доматен сос, много ги обичаме у дома.

      Изтриване
  2. Не си падам по пастата, но тези талиатели с див чесън са добри, лазаня обичам, така че ще ми допадне предложението ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази паста наистина е добра, а и щом обичаш лазаня, ще си оближеш пръстите, Веси, гарантирам ти!

      Изтриване