10.03.2014 г.

Какаов сладкиш с шоколад и портокал





Когато се смесят вкусовете на шоколад и портокал, се получава истинска наслада за небцето. Комбинацията е неустоимо вкусна, но това не е единственото предимство на този сладкиш. Освен, че е много сочен без да е сиропиран, той се прави толкова лесно, че спокойно може да бъде избран за дебют от начинаещите в сладкарското изкуство. Става бързо и дори не е нужно да използвате миксера.




Продукти: 

За блата:
  • 2 ч.ч. брашно (от 250 мл)
  • 3 с.л. тъмно какао
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 бакпулвер
  • 1 ванилия
  • настъргана кора от 1/2 портокал
  • 200 г майонеза
  • 1 ч.ч. вода
За глазурата:
  • 2 пълни с.л. заквасена сметана
  • 1 ч.л. пудра захар
  • 100 г тъмен шоколад
  • 1 с.л. масло




Приготвяне:

В купа се поставят всички сухи съставки за блата и се разбъркват добре с лъжица. Прибавят се майонезата и водата и отново се разбърква, без да се използва миксер. Изсипва се в тава, чието дъно е намаслено и набрашнено или постлано с хартия за печене и се поставя в загрята на 190* фурна.
Пече се около 25 минути, като не се допуска да се препече, за да не стане сух блатът. Оставя се да изстине.
Шоколадът и маслото се стопяват в микровълнова фурна или на водна баня, след което се смесват с разбърканите отделно пудра захар и сметана. Сладкишът се намазва с тази глазура и се поръсва с портокалови корички. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар