10.03.2014 г.

Френска зелена леща





Този сорт леща е много подходящ както за салати, така и за чорби и яхнии. При готвене зърната  не се разваряват, а остават цели. Вкусна е и си струва човек да я опита. Яхнията, която приготвих с нея се оказа много сполучлива и със сигурност ще изпробвам тази леща и в други варианти.

Продукти:
  • 250 г френска зелена леща
  • 1 малка глава лук
  • 1 морков
  • 8-10 скилидки чесън
  • 2 сухи чушки
  • 1 пълна с.л. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 малък домат
  • 1 стрък пресен лук
  • 1 ч.л. сух копър
  • 1 ч.л. чубрица 
  • сол на вкус





Приготвяне:

Лещата се измива добре и се кипва, след което се отцежда и водата се изхвърля. В тенджерата с лещата се налива 850 мл студена вода, нарязаните лук, морков и сухите чушки. Налива се малко олио, посолява се на вкус и се прибавят скилидките чесън заедно с обвивката им. Може би повечето от вас знаят, че в този си вид чесънът е най-подходящ за леща. Слага се на котлона и се изчаква да поври около 40 минути. Запържва се бялата част на пресния лук, прибавя се брашното и след като леко порозовее, извън котлона се добавя и червеният пипер. Тази запръжка се слага в лещата заедно с  нарязания ситно домат, зелената част на пресния лук, чубрицата и копъра. Отново се поставя на котлона и ври до готовност още 8-10 минути.



4 коментара:

  1. извинявайте ама да попитам солта накрая ли се сипва или още преди сваряването на лещата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От личния си опит съм стигнала до извода, че когато поставя солта в началото на готвенето, ястието е много по-вкусно. Не съм забелязала това да се отразява на времето за сваряване. Има домакини, при които е закон да солят варивата накрая. Ако не ми се доверявате, опитайте и двата варианта, за да знаете как да постъпвате по-нататък. Аз винаги соля в началото.

      Изтриване
  2. Рецептата е чудесна и купичката също! Поради моментната липса не сложих суха чушка,копър и пресен лук, а домат - нарочно, но съм сигурна, че с тях ще е по-добре. Аз слагам солта след като заври, бях сложила една малка лъжичка, но накрая добавях, не беше достатъчно. Освен това не запържвам, а брашното и червеният пипер се разбъркват с олио и студена вода, и се сипват след четиридесетте минути варене. Водата по-добре да е повече, за да не загори!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, може да се импровизира с продуктите. И вашият вариант ми харесва, но не съм пробвала без запръжка. Наистина е по-здравословно, но пък със запръжка си е по-вкусничко. Колкото до водата, количеството много зависи от сорта леща и не винаги е едно и също. В случая беше напълно достатъчно при мен.
      Благодаря за коментара.

      Изтриване