16.03.2014 г.

Пататник






Продукти: 
  • 800 г картофи
  • 8 броя готови кори за баница
  • 180 г сирене
  • 2 яйца
  • 100 г масло 
  • сол 
  • джоджен




Приготвяне:

Първо се приготвя плънката. Картофите се настъргват. Съветвам ви, ако използвате картофи с неизвестен произход, да ги задушите за кратко за всеки случай. Ако сте ги готвили и знаете, че бързо увират, този процес го пропускате. Посоляват се и се подправят с джоджен. Леко се охлаждат ако са били задушени, прибавят се яйцата и сиренето и всичко се разбърква. 
В тава, намазана със стопено масло се поставят 2 кори, краищата на които излизат свободно извън тавата и се разминават. Поръсва се малко масло и се редят още 2 кори по същия начин. Изсипва се плънката  и отново се полива малко масло. Отгоре се слагат 2 кори, които се набират, за да се поберат в тавата и се загръщат краищата от 2 кори. Капва се масло и се набират последните 2 кори. Загръщат се и последните висящи краища и оформеният пататник се навлажнява с намокрена ръка по цялата повърхност. Намазва се с масло и се поставя в загрята на 200* фурна. Пече се до готовност.




Няма коментари:

Публикуване на коментар