Ако имате носталгия по старите рецепти на баба или мама, хубаво е да си припомните и този класически сладкиш с тиква и орехи. Правила съм го неведнъж във формата за кекс, но този път го изпекох в тавичка и покрих с глазура от заквасена сметана, която чудесно се съчетава с останалите съставки на сладкиша.
Нужни са ви само няколко продукти, мъничко свободно време и желание да се подсладите с нещо вкусно, свежо и апетитно. Класиката си е класика, ще се убедите сами!
Продукти:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 8 с.л. олио
- 1.5 ч.ч. брашно
- 1 бакпулвер
- 2 ч.ч. настъргана тиква
- 1/2 ч.ч. едро счукани орехови ядки
- 1 ванилия
- настъргана портокалова кора
За глазурата:
- 300 г заквасена сметана
- 2 с.л. пудра захар
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер до пухкав крем. Прибавят се олиото, ванилията и портокаловата кора. Отново се разбърква, този път с лъжица. На части се добавят, редувайки се, тиквата и пресятото с бакпулвер брашно. Последно се прибавят ореховите ядки.
Сместа се изсипва или в кексова форма, или в тавичка, намаслена и поръсена с брашно. Пече се на 200* до суха клечка. Когато сладкишът изстине, се залива със заквасената сметана, подсладена с пудра захар.
Да ви е сладко!
Страхотно предложение и снимки, Вили!
ОтговорИзтриванеМерси, Веси! На тиквена вълна съм, че с доста тикви сме се запасили тази зима. Измислям какво ли не, днес и тиквено руло сътворих.
Изтриване