Днес десертът е подсигурен. Сладките са достатъчно омекнали и поели от аромата на ягодовия конфитюр, готови да ни очароват с неустоимия си вкус. Не бих казала, че търпеливо сме изчакали това да се случи, защото просто отсъствахме от дома, но е добре да знаете, че ако правите подобен вид сладки и ги оставите да престоят поне едно денонощие в затворен съд, те ще ви се отблагодарят подобаващо за проявеното търпение.
Рецептата е лесна и с продукти, които обикновено имаме на разположение.
Продукти:
- 3 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 100 мл олио
- 100 мл кисело мляко
- 1/2 ч.л. сода
- 2 пълни с.л. мед
- 2 ванилии
- 600 г брашно
- 1 бакпулвер
- 200 г ягодов конфитюр
Яйцата и захарта се разбиват с телена бъркалка. Прибавят се последователно олиото. киселото мляко и содата. Следва отново разбъркване, след което се добавят медът, ванилиите и брашното, пресято с бакпулвера. Трябва да се получи меко тесто, което дори малко да лепне. С набрашнени ръце се къса от тестото и се оформят топчета с големината на орех.
Топчетата се редят в постлана с хартия за печене голяма тава и леко се притискат отгоре. От тази доза се получават общо 64 топчета за две тави ( оригиналните от фурната). Съответно при слепването стават 32 броя сладки. Пекат се на 190* за 11-12 минути. След като изстинат се слепват по две с ягодов конфитюр. Разбира се, може да използвате и някакво домашно сладко, шипков мармалад или крем по желание.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар