14.04.2018 г.

Крем пита с юфка и ванилов меренг





Поредният ми експеримент за крем пита, този път с юфка. Вече имам описана в блога една от успешните ми рецепти - Ванилова крем пита с парченца шоколад. Обичам този сладкиш и пробвам различни варианти. 
След доволното похапване на козунаци по празниците, време е да преминем към по-леките десерти. Крем питата е добро решение в случая.




Продукти:
  • 1.3 л прясно мляко
  • 1 пакетче пудинг Ванилия "Д-р Йоткер"
  • 3 с.л. брашно
  • 1 и 1/3 ч.ч. захар
  • 1 ванилия
  • 2 жълтъка
  • 70 г масло
  • 200 г юфка
За меренга:
  • 4 с.л. захар
  • 2 белтъка
  • 1 ванилия




Приготвяне:

Смесват се пудингът, брашното, двата жълтъка и половин чаша захар. Прибавя се малко от млякото и всичко се разбърква с телена бъркалка до еднородна смес без бучки. Останалото мляко и останалата захар се слагат в тенджерка на котлона. Щом заври млякото, съдът се отстранява от огъня и се прибавя пудинговата смес. Отново се поставя на котлона и се бърка непрекъснато в продължение на 5 минути. Добавят се юфката и ванилията, след което трябва да поври още 3-4 минути. След сваляне от огъня се прибавя маслото и се бърка до поемането му. Изсипва се в подходяща тавичка и се оставя да изстине.




Белтъците се разбиват на сняг с една лъжица захар и една ванилия. Другите три лъжици захар се карамелизират на умерен огън и постепенно се прибавят към белтъците при непрекъснато разбъркване с миксера. Сгъстената смес се нанася върху изстиналия сладкиш и тавата се поставя за кратко време в загрята фурна на грил до получаване на светъл загар.



1 коментар: