Поредният ми експеримент за крем пита, този път с юфка. Вече имам описана в блога една от успешните ми рецепти - Ванилова крем пита с парченца шоколад. Обичам този сладкиш и пробвам различни варианти.
След доволното похапване на козунаци по празниците, време е да преминем към по-леките десерти. Крем питата е добро решение в случая.
Продукти:
- 1.3 л прясно мляко
- 1 пакетче пудинг Ванилия "Д-р Йоткер"
- 3 с.л. брашно
- 1 и 1/3 ч.ч. захар
- 1 ванилия
- 2 жълтъка
- 70 г масло
- 200 г юфка
За меренга:
- 4 с.л. захар
- 2 белтъка
- 1 ванилия
Приготвяне:
Смесват се пудингът, брашното, двата жълтъка и половин чаша захар. Прибавя се малко от млякото и всичко се разбърква с телена бъркалка до еднородна смес без бучки. Останалото мляко и останалата захар се слагат в тенджерка на котлона. Щом заври млякото, съдът се отстранява от огъня и се прибавя пудинговата смес. Отново се поставя на котлона и се бърка непрекъснато в продължение на 5 минути. Добавят се юфката и ванилията, след което трябва да поври още 3-4 минути. След сваляне от огъня се прибавя маслото и се бърка до поемането му. Изсипва се в подходяща тавичка и се оставя да изстине.
Белтъците се разбиват на сняг с една лъжица захар и една ванилия. Другите три лъжици захар се карамелизират на умерен огън и постепенно се прибавят към белтъците при непрекъснато разбъркване с миксера. Сгъстената смес се нанася върху изстиналия сладкиш и тавата се поставя за кратко време в загрята фурна на грил до получаване на светъл загар.
Вкусно звучи:)
ОтговорИзтриване