Въпреки съмненията ми дали ще се получи така, както си го представях, този сладкиш определено надмина очакванията ми. Правила съм подобна рецепта - Какаов кекс с кокосов крем, в който тестото се пече заедно с крема. Стана превъзходен и досега беше фаворитът ми сред сладкишите. В лицето на този обаче, вече си има достоен съперник за титлата.
С какаов вкус в чудесно съчетание с портокалов аромат, с нежен ванилов крем... наистина се получи невероятен десерт, който горещо препоръчвам да опитате.
Продукти:
- 3 яйца
- 3/4 ч.ч. захар (вместимост на чашата 250 мл)
- 100 г стопено масло
- 160 мл прясно мляко
- 1.5 ч.ч. брашно
- 2 с.л. какао (пълни)
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. настъргана портокалова кора
За крема:
- 1 пакетче пудинг Ванилия на д-р Йоткер 40 г
- 500 мл прясно мляко
- 5 с.л. захар
- 100 г сирене Крема
Приготвяне:
Първо се приготвя кремът. Следва се указанието на опаковката, но захарта е малко повече - 5 лъжици, заради добавката на сирене след това. Щом се оттегли от котлона, се прибавя Крема сиренето и се разбърква до поемането му. Оставя се да изстине.
Яйцата и захарта се разбиват с миксер до сгъстяване. Прибавят се стопеното масло и прясното мляко и леко се разбърква. Брашното се пресява с какаото и бакпулвера и се добавя на порции към сместа. Ароматизира се с портокаловата кора.
Тестото се изсипва в подходяща тавичка, постлана с хартия за печене. Кремът се поставя в пош с голям отвор на накрайника и се шприцова върху тестото на ивици, образуващи квадрати (като решетка). Ако не разполагате с пош, може да използвате по-плътен найлонов плик. Канцеларски джоб също върши добра работа. Нужно е след поставянето на крема в плика, върхът да се отреже с отвор, голям колкото монета от 20 стотинки.
Сладкишът се пече в загрята фурна на 200* около 45 минути. При печенето кремът леко потъва, а тестото бухва, образувайки форми, наподобяващи възглавнички.
След изстиване може да поръсите с пудра захар.
Да ви е сладко!
Адаптирано от тук.
Каква марка крема сирене използвате
ОтговорИзтриванеВ случая използвах сирене Крема на Вълчев.
ИзтриванеХаресва ми, Вили!
ОтговорИзтриванеМного ми допадна този сладкиш!Интересен и лесен!Ще се опитам да го направя - само се чудя дали тестото ще се надигне от крема, но ще видим!Благодаря Ви за рецептата!Ще очаквам и следващите Ваши кулинарни предложения!
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че ще се справите. Сладкишът наистина не е никак сложен. Ще се радвам, ако споделите резултата! Успех!
ИзтриванеМного ми харесва този сладкиш, изглежда превъзходно :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Светле! И на вкус е чудесен, заслужава си да се опита :)!
ИзтриванеРед тесто, ред крем ли се слага? Виждам тесто отгоре и малко отдолу!
ОтговорИзтриванеКремът се нанася върху тестото като решетка с помощта на шприц. Прочетете описанието, надявам се да Ви стане по-ясно в обяснението там.
ИзтриванеЗдравейте,Вили!Сладкиша е невероятен и на вкус,поздравления за споделената рецепта.Само ще ви помоля да оправите количеството на брашното в грамаж,не всеки може да разбере колко е 1.5 ч.ч.,благодаря предварително.
ОтговорИзтриванеПовечето домакини боравят с мерки в чаша и лъжица, затова предпочитам да давам мерките по този начин. Не знам дали ще бъда точна, но чаша с вместимост 250 мл побира около 125 г брашно. Надявам се да не те подведа, Елена. Надявам се и да не съм закъсняла много с отговора. Поздрави!
ИзтриванеКолко е голяма тавичката в която печете?
ОтговорИзтриванеТавичката е с приблизителни размери 18 на 28 см.
ИзтриванеСтрахотно изглежда! Ще пробвам да го приготвя :)
ОтговорИзтриванеА после как се съхранява? Прилича ми на кекс
Съхранявам стандартно - лист фолио отгоре, не е нужно да е плътно завит. При нас не се задържа задълго :)
ОтговорИзтриванеБраво, изглежда страхотно и вкусно !
ОтговорИзтриване