30.10.2017 г.

Пудинг в собствен сос с бисквити и кафе





За първоизточник на тази рецепта бих могла да посоча друга подобна от блога ми, а именно: Какаов кейк в собствен сос. Направих някои промени и добавки и получих също толкова вкусен, лесен и ефектен десерт. Доволна съм от резултата и го предлагам на всеки, който иска да опита.




Продукти:

За тестото:
  • 50 г масло
  • 1 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 2 яйца
  • 150 мл сварено кафе
  • 60 мл олио
  • 1 ванилия
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 пълна ч.л. бакпулвер
  • 1 пълна с.л. какао
  • 7 броя бели бисквити от типа" Закуска"
За соса:
  • 300 мл вода
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 1 с.л. какао
  • 1 ванилия





Приготвяне:

Мекото масло и 3 лъжици захар от общото количество се разбиват с миксер. Прибавят се  яйцата и останалата захар и отново се разбива. Последователно се добавят свареното, изстинало и прецедено кафе, олиото и ванилията. Брашното се пресява и и се прибавя постепенно заедно с бакпулвера и пресятото какао. Полученото тесто трябва да е с гъстотата на кексово. Бисквитите се начупват не много дребно и се оставят настрана.




На котлона се загряват до завиране водата, какаото и захарта за соса. Бъркат се до стопяване на захарта. Извън котлона се добавя ванилията. 
Фурната се включва на 190-200*. Щом се загрее, в неголяма тавичка се излива половината от соса, който е все още горещ. Едва тогава към тестото се прибавят бисквитите и сместа се разбърква леко. Изсипва се върху соса в тавата, а върху тестото се излива останалия сос. Не се бърка.




Сладкишът се пече в загрятата фурна около 35-40 минути, в зависимост от дебелината на слоя тесто. Готовността се пробва с клечка. Ако е необходимо, към края на печенето може да се постави лист фолио върху тавата, за да не потъмнее коричката. 
Десертът се сервира леко топъл. Когато гребнете от готовия сладкиш, ще се изненадате от бликащия от дъното на тавата ароматен какаов сос.
Да ви е сладко!



6 коментара:

  1. Много интересен сладкиш Вили.Не съм правила подобен, чудесно се вписва соса, великолепно изглежда.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Сладкишът е много сочен, а бисквитките му придават хрупкавост на повърхността, където изплуват при печенето. Кафето пък обогатява аромата му. Горещо го препоръчвам!
      Поздрави и ползотворни дни!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Хрупкаво отгоре, сочно отдолу, чудничко е, Веси! Пък е лесно и шоколадово, затова често го приготвям.

      Изтриване