4.10.2017 г.

Многолистна содена питка със сирене





Въпреки променливото време навън, моят незаменим помощник при фотографирането услужливо наднича през облаците и сякаш ме подканва да се възползвам от кратките му визити върху терасата ми. Решавам - ще меся, ще пека, ще се разнесе неповторим аромат в кухнята, после ще снимам, а накрая ще похапнем питка, но не каква да е, а содена, многослойна, със сиренце и невероятен вкус!




Продукти:
  • 250 мл кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. оцет
  • 1 яйце + вода
  • 1 ч.л. сол
  • 500 г брашно
  • 200 г сирене
  • свинска мас, олио, масло




Приготвяне:

В купа се изсипва млякото, отгоре се слага содата, а върху нея оцетът. Яйцето се поставя в чашата, с която е измерено млякото (250 мл) и се добавя вода догоре. Излива се в сместа, слага се солта и всичко се разбърква. Постепенно се прибавя от пресятото брашно и се омесва меко тесто. Дели се на осем равни части, които се оформят на топки. Ако искате да сте сигурни, че тестото няма да полепне по плота при последващите процедури, намажете едно от топчетата само с олио и си го отбележете. Останалите намажете със смесена мазнина от равни части стопена свинска мас и олио, покрийте ги с прозрачно фолио и ги оставете да починат 20 минути.




С намазнени ръце се взема топчето, което е намазано само с олио, разтяга се колкото може и се поставя върху намазан с олио плот. Притиска се отново с ръце, за да се изтъни и достигне размер около 25 см. Маже се отгоре с малко от смесената мазнина. Не се слага сирене. Взема се второ топче тесто, разтяга се и се поставя върху първото. Краищата му се придърпват, за да достигне желания размер. Отново се маже с мазнина и се ръси с 1/3 от натрошеното сирене. Така се процедира и с останалото тесто, редувайки две кори и сирене, като всяка кора се маже с мазнина. Върху последната кора не се слага сирене. Образува се купчинка от кори, краищата на която се загръщат нагоре и се събират в средата така, че да се оформи топка. Обръща се обратно с гладката част отгоре, поставя се в тава (с диаметър 26-28 см) с хартия за печене на дъното и се притиска с длани, за да запълни тавата. Пече се в загрята на 190*- 200* фурна до готовност, около 30-35 минути. След като се извади от фурната, се маже с краве масло. 
Да ви е вкусно!
Рецептата е от тук.



8 коментара:

  1. Еха, Вили, много вкусна содена питка!
    И аз съм правила от питките на Елена Цекова и пак беше катена, но с мая!
    Ще опитам и тази рецепта.
    Поздравления и на двете ви! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Содената питка определено надмина очакванията ми, Хриси. А аз със сигурност ще опитам и изпробваната от теб с мая след тази сполучлива рецепта на Елена.

      Изтриване
  2. Вили, питката е впечатляваща!
    Правила съм много содени питки, но не и многослойна.
    Ще опитам.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илиана! За пръв път правя такъв вариант на содена питка, и честно казано не бях сигурна, че ще се получи толкова добре. Чудна си е питката и си струва да се опита!

      Изтриване
  3. Вили,
    чудесна питка, великолепно изглежда.Ще пробвам при нужда да я направя.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено си заслужава, Ели. Сподели, кагато я изппробваш! :))

      Изтриване
  4. И аз се впечатлих, содена питка, на слоеве, това е ново за мен, както и мазането с мас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за мен беше непознато, Веси, но вече ще е сред любимите, защото всички я харесахме.

      Изтриване