За мнозина от нас млякото с грис навява носталгични спомени от детството, когато беше неотменна част от менюто в детските градини, училищните и лагерни столове. Разбира се, той не можеше да конкурира домашно приготвения от мама или баба. Днес може би е позабравен, може би не е модерен, но със сигурност си има своите предимства и не е за пренебрегване. Аз се старая винаги, когато го правя, да внасям някакви вкусови промени. Този път заложих на комбинацията от портокалов аромат и любимото ми какао за поръсване.
Ако някой има лоши спомени от детската градина и е намразил млякото с грис, защото са го карали да си изяжда всичко, нека не пропуска тази рецепта, защото тя няма нищо общо с не толкова ароматния и не толкова вкусен вариант, който някога не е обичал... :)) :))
Продукти:
- 1 л прясно мляко
- 3/4 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
- 2/3 ч.ч. пшеничен грис
- 1 с.л. (пълна) настъргана портокалова кора
- какао за поръсване
Приготвяне:
Mлякото се разбърква със захарта и се загрява до завиране. Грисът се изсипва на струйка с непрекъснато бъркане. Добавя се и портокаловата кора. Сместа трябва да ври 5-6 минути, като се бърка без прекъсване. Оставя се да изстине.
При сервиране се поръсва с какао през цедка. Разбира се, не е задължително, но препоръчвам да опитате. Вярвам, че ще ви хареса в този вариант.