13.02.2017 г.

Лимонов кекс с мак и маслен крем





Това е една класическа рецепта за кекс, обогатена с продукти, с каквито разполагах в момента. И тъй като скоро правеният от мен Бисквитен сладкиш с шоколадово маслен крем и карамелен меренг ни допадна страшно много, реших и тук да използвам почти същия крем (с разлика само в аромата), който да бъде като завършек на комбинацията от вкусове. Получи се страхотен десерт, препоръчвам го!




Продукти:
  • 4 яйца
  • 1.5 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • настъргана кора от 1/2 лимон
  • 2 с.л. сок от лимон
  • 1 ванилия
  • 2 с.л. маково семе
  • 2.5 ч.ч. брашно
  • 1 бакпулвер
За крема:
  • 60 г масло
  • 50 г пудра захар
  • 60 г течен шоколад
  • 50 г заквасена сметана
  • настъргана лимонова кора




Приготвяне:

Яйцата и захарта се бият с миксер до сгъстяване. Прибавят се последователно олиото, млякото, лимоновият сок, ароматите и маковото семе. Разбърква се, след което на части се добавя пресятото брашно с бакпулвера. Бърка се с шпатула, за да не спадне тестото. Изсипва се в намаслена и набрашнена форма за кекс и се изпича на 200* в загрята фурна около 30-35 минути. 




За да приготвите крема, всички продукти трябва да са на стайна температура. Мекото масло и пудрата пудрата захар се разбиват с миксер до пухкава смес. Прибавят се течният шоколад и лимоновата кора. Сметаната не трябва да е студена, за да не се пресече. След нейното добавяне се бърка с лъжица. Ако все пак се получи пресичане на крема, не се отказвайте да го използвате, това няма да се отрази нито на вкуса, нито на визията на сладкиша.




Напълно изстиналият кекс се реже на две по средата, кремът се маже на долната половина и се покрива с горната. При поднасяне се поръсва с пудра захар.




Винаги, когато правя кекс, го оставям да престои една нощ, за да си поеме ароматите и да му се насладим истински. Затова ви съветвам да поизчакате, колкото и да се иизкушавате да опитате. Повярвайте, заслужава се търпението!
Да ви е сладко!



2 коментара:

  1. Прелестен е, Вили!
    Ама всичко друго бих спазила, обаче това с чакането до другия ден никак не ми се нрави:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това си е най-трудната част, Веси. Мноого си е досадничко, но си е факт, за съжаление - по-вкусно си е, и това е. И тук си важи правилото за бавните работи и хубавото случване. А по- нетърпеливите да не се отчайват, и на тях ще им е вкусничко, гарантирам! :))

      Изтриване