22.01.2017 г.

Рогчета със сирене





Мили спомени от детството ми бяха причината да се опитам да направя тези нежно пръхкави предизвикателни соленки. Да, рогчета им казвахме някога, така ги наричам и в тази рецепта. Вкусът им наистина се доближава твърде много до оригиналните, които си купувахме в училищната лафка или в сладкарниците, затова няма как да пропусна да ви ги представя. 




Продукти:
  • 10 г прясна мая
  • 1 ч.л. захар
  • 100 мл вода
  • 450 г брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 2 яйца
  • 50 мл олио
  • 150 г мас
  • 250 г сирене 
  • ким за поръсване




Приготвяне:

Маята се поръсва със захарта и се разтваря в хладката вода. Прибавят се олиото и едното яйце, както и част от брашното (смесено със солта) до получаване на гъста смес. След това към нея се добавя меката, а не стопена свинска мас. Останалото брашно се прибавя на части и се меси до поемането му, като целта е да се получи средно меко тесто. Покрива се и се оставя да почине 30 минути.




Отпочиналото тесто се дели на 16 равни части. Всяка от тях се оформя на елипса или с точилка, или с притискане с длан върху тестото.
Второто яйце се разбърква и 1/3 част от него се оставя за намазване, а останалата се смесва с натрошеното сирене. Плънката се разпределя върху елипсите и се оформят рогчета. Редят се в голямата тава от фурната върху хартия за печене.




Оставят се на стайна температура да втасат около 30-40 минути, мажат се с отделената част от яйцето и се поръсват с ким. Пекат се в загрята на 210 * фурна около 20 минути.



Източник на рецептата  тук.

4 коментара:

  1. Вили, изглеждат много примамващо, а съм сигурна, че и вкусът им е великолепен. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Изключително пръхкави и вкусни са, горещо ги препоръчвам!

      Изтриване
  2. Уникални!
    Вили, записвам ги и ти отправям друга предизвикателство - едни пирожки със сирене, пържени, от същото време - така и не можах да открия или налучкам рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, непременно опитай рогчетата, а колкото до пирожките, имам в блога много сполучлива рецепта - http://vili-blog.blogspot.bg/2014/02/blog-post_7166.html
      Ще се радвам, ако съм ти полезна с нея.

      Изтриване