16.01.2017 г.

Щрудел с чийзкрем и течен шоколад





Ето я и втората моя рецепта, с която гостувaх в първото у нас кулинарно блогосписание "SO into FOOD". За желаещите да разгледат януарския брой прилагам линк към него.
Сладкишът е чудесен - ароматен, хрупкав и много вкусен. Подходящ е както за закуска, така и за допълнение към сутрешното или следобедно кафе. В ролята си на десерт също е незаменим. Харесвам го, защото в него присъстват любимите ми продукти - извара и шоколад. Обожавам изварата и всичко, приготвено с нея, а шоколадът е най-голямата ми слабост.




Продукти:
  • 400 г фини кори за баница
  • 200 г течен шоколад
  • 80 г масло
  • пудра захар за поръсване
За плънката:
  • 1 яйце
  • 200 г захар
  • 300 г безсолна извара
  • 125 г крем сирене
  • 2 ванилии
  • 80 г стафиди
  • 1 ч.л. ром




Приготвяне:

Стафидите се накисват за 30 минути в гореща вода, отцеждат се и се смесват с рома. Яйцето и захарта се разбиват с миксер до кремообразна смес. Прибавят се крем сиренето, изварата и ванилиите и отново се разбива. Ако е нужно, се ползва и пасатор за получаване на гладка текстура. Накрая се прибавят стафидите и се разбърква с лъжица. Маслото се стопява, а шоколадът се загрява за кратко в микровълновата фурна за по-лесно нанасяне.




Взема се една кора, намазва се със стопено масло, а върху нея се поставя втора кора, която се маже с шоколада. Отгоре се слага трета кора, като в единия ѝ край в редица се поставя 1/4 от плънката, а останалата част от кората се маже с масло. От двете страни леко се загръща, за да не изтече плънката и се навива руло, което се поставя в тава с хартия за печене на дъното. Така се процедира и с останалите кори, като се оформят общо четири рула, които се намазват отгоре с масло. Щруделът се пече на 200* до готовност.
След като се охлади, се поръсва с пудра захар.



2 коментара: