1.02.2016 г.

Супа топчета с куркума





Предлагам ви моя втори вариант на тази супа, която приготвям изключително бързо в тенджерата под налягане и която застройвам по нестандартен, но според мен много сполучлив начин. Веднъж не бях предвидила факта, че не разполагам с яйце за застройката и ми се наложи да импровизирам, защото не исках супата да придобие бял цвят, използвайки само мляко. Реших да пробвам с куркума, която да придаде апетитния жълтеникав цвят и бях очарована от резултата, защото освен за по-добрия вид, подправката допринесе и за по-добрия вкус на супата. Това е подходящ вариант и за горещите летни месеци, когато не сме много сигурни в доброто качество на яйцата, които купуваме. 
Нека отбележа, че за супа не са подходящи тенджерите под налягане от алуминий, тъй като в тях продуктите се разваряват дори и при кратко варене. Тенджерите от хром-никел са по-щадящи и е по-удачно използването им за тази цел.

Продукти:
  • 250 г кайма
  • 1 морков (по-голям)
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. ориз
  • 2 с.л. брашно
  • 2-3 с.л. оцет
  • фиде
  • стъбла целина
  • сол, чубрица, черен пипер, магданоз
За застройката:
  • 200 г кисело мляко
  • 1/3 ч.л. куркума




Приготвяне:

Ако каймата предварително не е овкусена, се посолява и се смесва с ориза, черения пипер и чубрицата. Всичко се омесва и се оформят малки топчета (по-лесно става, ако пръстите се намокрят с оцет). След като са готови, топчетата се поръсват с още малко оцет, за да не се слепват. Половината морков се настъргва, а другата половина се реже на дребни кубчета. Лукът се наситнява.
В тенджерата под налягане (припомням - да не е алуминиева) с 2-3 лъжици олио се запържват наситненият лук и настърганият морков. Прибавя се брашното и след кратко разбъркване се добавят 1.5 литра гореща вода и сол на вкус. Щом водата заври, се пущат топчетата от кайма, целината, шепа фиде, кубчетата морков, чубрица и няколко зърна черен пипер. Затваря се капакът и след като вентилът зашуми, се вари 4 минути на по-слаб огън, след което тенджерата се сваля от котлона. Изчаква се налягането да спадне изцяло. Готовата супа се застройва с киселото мляко, разбъркано предварително с куркумата. По желание може да се поръси с пресен магданоз.
Добър апетит!



2 коментара:

  1. Съвсем, съвсем различен начин на приготвяне на тази супа, от моя.Бих опитала, но без фиде, супата топчета предпочитам с ориз. Хареса ми застройката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, честно казано, и аз предпочитам супата топчета да е само с ориз. Но ми се налага да я правя и с фиде, защото дъщеря ми пък не признава супа без него :)). Въпреки това, и така е много вкусна - по-гъстичка и засищаща.

      Изтриване