Това е една от най-лесните торти, които съм правила досега. Реших за блата да използвам рецептата за Шоколадов сладкиш с майонеза и сладко от сини сливи, която вече съм споделила. В резултат се получи една изключително сочна и много вкусна торта с дъх на череши и шоколад .
- 1 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
- 2 ч.ч. брашно
- 3 с.л. какао
- 2 ванилии
- 1 бакпулвер
- 200 г майонеза
- 1 ч.ч. вода
- 100 г счукани орехови ядки (по желание)
За крема:
- 200 сладко от череши
- 200 г заквасена сметана
- 2 с.л. пудра захар
За глазурата:
- 100 г шоколад
- 20 г масло
- 40 мл прясно мляко
Брашното и какаото се пресяват. Всички продукти за блата се поставят последователно в купа и се разбъркват много добре с обикновена лъжица. Полученото тесто се изсипва в тавичка с хартия за печене на дъното (с диаметър 24 см) и се пече на 200* около 25 минути. В никакъв случай не трябва да се препича. Готовността се пробва с клечка за зъби. След като изстине, блатът се реже на две платки. Върху първата се маже сладко от череши, а върху него смесената с пудра захар заквасена сметана. Покрива се с втория блат.
Шоколадът се начупва, залива се с горещото прясно мляко и се разбърква. Прибавя се маслото и ако има нужда, всичко се поставя в микровълновата фурна много за кратко, като внимателно се наблюдава да не се претопли. Трябва да се получи подходяща за намазване гъстота. Разбърква се отново и се излива върху тортата. Заглажда се с шпатула и се украсява по желание.
Звучи много вкусно!
ОтговорИзтриванеМноого апетитна торта, Вили! Ето такива рецепти харесвам и аз лесни, но много вкусни. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесна е, Вили, направо залепнах:))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета! Тортата е много вкусна, не се колебайте да я опитате! И аз като Светлето обожавам такива лесни рецепти, които можеш винаги да забъркаш набързо и да спасиш положението, когато нямаш никакво излишно време. Което обаче в никакъв случай не е за сметка на вкуса.
ОтговорИзтриванеПоздрави за всички ви!