13.09.2015 г.

Кокосов сладкиш с праскови и смокини





Сега е времето, в което можем максимално да се възползваме от изобилието на сладки и ароматни плодове. Този сладкиш може да бъде направен с всякакви, дори и с плодове от компот, но във варианта, в който ви го представям, е изключително сочен, ароматен и вкусен. Опитайте!




Продукти:
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл) + 1-2 с.л.
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 ванилии
  • 20 г кокосови стърготини
  • 2.5 ч.ч. брашно + 1-2 с.л. допълнително (ако е нужно)
  • 1 ч.л. пълна бакпулвер
  • 1 праскова
  • 12 смокини
  • 1-2 с.л. захар за поръсване




Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта с помощта на телена бъркалка (не е необходимо да бухнат и да побелеят). Останалите продукти, без плодовете, се прибавят последователно по реда на записването им, като брашното трябва да е пресято и смесено с бакпулвера.




Плодовете се измиват, подсушават и нарязват - прасковата на полумесеци, а смокините на две. Тестото се изсипва в подходяща тавичка, на дъното на която е постлана хартия за печене, или е намазнена и поръсена с брашно. Отгоре се редят парченцата плодове. Поръсва се с кристална захар.




Фурната се загрява на 200*. Сладкишът се пече до суха клечка. При мен бяха необходими 45 минути. 
Да ви е сладко!





6 коментара:

  1. Вили, чудесен е и мнго вкусен! Аз също съм добавяла кокос и плодове в сладкиш, много добра комбинация е. :) Взимам си парченце утре за закуска. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, обожавам вкуса на кокос и доста често го използвам в сладкиши. Дори да е малко, както тук, за да се усеща и аромата на плодовете.
      Черпя те с най-голямо удоволствие!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Много апетитен изглежда, Вили! Великолепно предложение за сезона!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Валя! Лесно и вкусно е, а с плодовете е много ароматно.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Вили, наскоро правих подобен сладкиш, но без праскови, само със смокини и много ми хареса (и на колегите носих:)) И твоя е чуден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз често го правя само със смокини, Веси, защото си имам в изобилие в двора, но този път реших да обогатя състава и с прасковки.
      Благодаря, че го хареса!

      Изтриване