1.09.2015 г.

Свинско с гъби в гнездо от парено тесто





Това ястие определено е сред фаворитите в моя списък с любими рецепти. Апетитно, вкусно, интересно! Чудесна плънка, потопена в пухкаво меко облаче от парено тесто. Много подходящо е за посрещане на гости, но с уточнението, че предложената от мен рецепта е за 3 порции. Ако я приготвяте за повече хора, увеличете пропорционално продуктите.




Продукти:
  • 400 г крехко свинско месо
  • 1 голяма глава лук
  • 150 г гъби (използвах стерилизирани)
  • 1 пълна с.л. брашно
  • 1/2 ч.л. куркума
  • 250 мл гореща вода
  • сол и черен пипер
  • магданоз
За тестото:
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл вода
  • 50 г масло
  • 3 с.л. олио
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1.5 ч.ч. брашно (с вместимост 250 мл)
  • 2 яйца




Приготвяне:

Месото се реже на малки кубчета и се запържва заедно с едро нарязания лук до леко зачервяване. Прибавят се гъбите, посолява се и се готви на котлона до пълна готовност. Добавя се куркумата, разбърква се и се сипва брашното. Отново се разбърква и се налива горещата вода. Подправя се със сол и черен пипер на вкус и се оставя на котлона да поври, като се бърка непрекъснато.




Прясното мляко, водата, солта, маслото и олиото се слагат в касерола и се загряват до кипване. Съдът се отстранява от огъня и наведнъж се сипва предварително пресятото брашно. Веднага се връща на котлона на по-слаба температура и се бърка енергично с дървена лъжица до получаване на гладка консистенция и отлепване на тестото от стените на съда.




Сместа леко се охлажда и едно по едно се прибавят яйцата, като се отделя много малко от едното яйце за намазване. Тестото се бърка с миксер, на който се поставят спираловидните приставки, а може и с дървена лъжица. Важно е първото яйце да е поето много добре от сместа, преди да се прибави второто. 




Фурната се включва на 200*. Съдът за печене се намазва с мазнина. С намазнени ръце тестото се оформя като въже и се слага във вид на венец по края на тавата. Плънката се изсипва в оформеното гнездо, на дъното на което няма тесто. Повърхността на тестото се маже с отделеното яйце, след което се пече до готовност около 25-30 минути.
Аз използвах керамична тавичка и по тази причина я пъхнах във фурната на 150*, след което увеличих на 200*.
Добър апетит!
Адаптирано от тук.





12 коментара:

  1. Много апетитно, Вили!
    Чудесни снимки!
    Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусно изглежда, Вили! че даже и ароматно - усетих през монитора!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ароматно, и вкусно е, Габи! За пръв път използвам парено тесто в комбинация с месо, оказа се много сполучливо.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Великолепно ястие!Поздрави,Вили!

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусотия! :) Много апетитно ястие, Вили, както и снимки! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусничко и не е сложно, Светле! Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Каква разтапяща вкусотия, Вили, много ми хареса предложението ти! И позволява много импровизации тази идея, дори само месото да варира. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Става и с пилешки гърди, и с друго крехко месо, Гери, права си, че търпи импровизации. Може да се използва идеята, а плънката да бъде съвсем различна. Опитай!
      И от мен поздрави сърдечни!

      Изтриване