Продукти:
- 1 морков
- 2 стръка пресен лук
- 1 стрък пресен чесън
- 1 шепа коприва
- 2 шепи лапад
- 3 с.л. ориз
- 1 к.ч. фиде
- пресен девесил
- пресен джоджен
За застройката:
- 5-6 с.л. кисело мляко
- 1 яйце
Приготвяне:
Копривата се измива и се попарва с кипяща вода. След като постои 5 минути в нея, се отцежда и се нарязва. Лападът се почиства от дебелите жилки, измива се и също се нарязва.
В 3-4 лъжици олио се запържват настърганият морков и наситнените стръкове лук и чесън. Прибавят се копривата и лападът и след като се позадушат, се налива около 1.2 литър гореща вода. Посолява се на вкус и щом кипне, се пуща оризът. Ври десетина минути и се добавят фидето и нарязаните зелени подправки- джоджен и девесил. След още десетина минути супата е готова.
Изчаква се малко, за да не е вряла, и се застройва с добре разбитите с телена бъркалка мляко и яйце. Това става, като първо в застройката постепенно с разбъркване се налива от бульона на супата, за да се поизравнят температурите. После тя се изсипва в тенджерата и хубаво се разбърква.
Поднася се с нарязано на кубчета сварено яйце във всяка порция и се подправя с лимонов сок и чер пипер.
Ооо, колко я обичам само! Веднага заменям за което и да е месо. :)
ОтговорИзтриванеИ с малко закъснение, честит Великден, Вили! Всичко най-добро желая на цялото ти семейство! Поздрави. :)
Честито Възкресение Христово и на теб, Гери! Желая много успехи и съм сигурна, че ти предстоят!
ИзтриванеА супичката и на мен ми е любима, защото майка ми така ми я правеше като дете (без фидето, което пък сега е почти задължително у нас заради децата ми).
Поздрави!
Обожавам тези пролетни супи! За девисила не знаех че върви към такива супи, ползвам го главно за овкусяване на риба. Ще пробвам.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тили, девесилът е на голяма почит у дома, защото го обичаме, а и го имаме в изобилие на двора. А за тази пролетна супичка всякаква зеленийка върви, включително и тази.
ИзтриванеПоздрави!