15.04.2015 г.

Супа от лапад и коприва с ориз





Продукти:
  • 1 морков
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 стрък пресен чесън
  • 1 шепа коприва
  • 2 шепи лапад
  • 3 с.л. ориз
  • 1 к.ч. фиде
  • пресен девесил
  • пресен джоджен
За застройката:
  • 5-6 с.л. кисело мляко
  • 1 яйце




Приготвяне:

Копривата се измива и се попарва с кипяща вода. След като постои 5 минути в нея, се отцежда и се нарязва. Лападът се почиства от дебелите жилки, измива се и също се нарязва.
В 3-4 лъжици олио се запържват настърганият морков и наситнените стръкове лук и чесън. Прибавят се копривата и лападът и след като се позадушат, се налива около 1.2 литър гореща вода. Посолява се на вкус и щом кипне, се пуща оризът. Ври десетина минути и се добавят фидето и нарязаните зелени подправки- джоджен и девесил. След още десетина минути супата е готова.




Изчаква се малко, за да не е вряла, и се застройва с добре разбитите с телена бъркалка мляко и яйце. Това става, като първо в застройката постепенно с разбъркване се налива от бульона на супата, за да се поизравнят температурите. После тя се изсипва в тенджерата и хубаво се разбърква.
Поднася се с нарязано на кубчета сварено яйце във всяка порция и се подправя с лимонов сок и чер пипер.



4 коментара:

  1. Ооо, колко я обичам само! Веднага заменям за което и да е месо. :)
    И с малко закъснение, честит Великден, Вили! Всичко най-добро желая на цялото ти семейство! Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито Възкресение Христово и на теб, Гери! Желая много успехи и съм сигурна, че ти предстоят!
      А супичката и на мен ми е любима, защото майка ми така ми я правеше като дете (без фидето, което пък сега е почти задължително у нас заради децата ми).
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Обожавам тези пролетни супи! За девисила не знаех че върви към такива супи, ползвам го главно за овкусяване на риба. Ще пробвам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, девесилът е на голяма почит у дома, защото го обичаме, а и го имаме в изобилие на двора. А за тази пролетна супичка всякаква зеленийка върви, включително и тази.
      Поздрави!

      Изтриване