Тези прекрасни багети можете да приготвите както със суха, така и с прясна мая. Няма значение дали ще ги замесите в домашната хлебопекарна, или на ръка. Единственото условие ако месите в машината е да спазите последователността на продуктите. Разбира се, можете да ги поръсите с други семена, каквито вие предпочитате, но е добре да контрастират на цвета на тестото, ако държите и на естетиката. Затова аз избрах мак за едната багета, а другата поръсих със семе от черен синап.
Продуктите на тази рецепта са достатъчни за два броя багети:
Продукти:
- 180 мл хладка вода
- 1 равна ч.л. сол
- 1 к.л. захар
- 1 с.л. олио
- 1 и 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно (чашата е с вместимост 250 мл)
- 1/2 ч.ч. бяло брашно + 2 с.л. допълнително (ако е необходимо)
- 1 ч.л. суха мая
- мак за поръсване
Приготвяне:
Продуктите се поставят в контейнера на машината за хляб и се включва програма "тесто". Когато започне цикълът на втасване, се изчакват само около 15 минути и тестото се вади от машината. Дели се на две и се оформят дълги фитили. С четка или с пръсти се намокрят с вода по повърхността, за да могат да залепнат семената.
Поръсват се обилно с мак или черен синап и много внимателно се прехвърлят в тавата, в която ще се пекат. Тя трябва или да бъде постлана с хартия за печене, или намазана с мазнина. С домакинска ножица се правят нарези под доста голям наклон, като се срязва около 3/4 от тестото в дълбочина. След всеки срез парченцето тесто се накланя или вляво или вдясно, като се редуват посоките. Така приготвените багети се оставят да втасат за 30-40 минути и се пекат на 190* до готовност.
Ей, ама как си ги спретнала тези класове! Просто са перфектни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли! Тези багети отдавна си ги бях планувала, а все не идваше ред... Затова ги правих с много желание. Освен че са ефектни, са и много вкусни!
ОтговорИзтриване