5.07.2014 г.

Пълнозърнести багети






Тези прекрасни багети можете да приготвите както със суха, така и с прясна мая. Няма значение дали ще ги замесите в домашната хлебопекарна, или на ръка. Единственото условие ако месите в машината е да спазите последователността на продуктите. Разбира се, можете да ги поръсите с други семена, каквито вие предпочитате, но е добре да контрастират на цвета на тестото, ако държите и на естетиката. Затова аз избрах мак за едната багета, а другата поръсих със семе от черен синап.
Продуктите на тази рецепта са достатъчни за два броя багети:





Продукти:
  • 180 мл хладка вода
  • 1 равна ч.л. сол
  • 1 к.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • 1 и 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно (чашата е с вместимост 250 мл)
  • 1/2 ч.ч. бяло брашно + 2 с.л. допълнително (ако е необходимо)
  • 1 ч.л. суха мая
  • мак за поръсване 




Приготвяне:

Продуктите се поставят в контейнера на машината за хляб и се включва програма "тесто". Когато започне цикълът на втасване, се изчакват само около 15 минути и тестото се вади от машината. Дели се на две и се оформят дълги фитили. С четка или с пръсти се намокрят с вода по повърхността, за да могат да залепнат семената. 




Поръсват се обилно с мак или черен синап и много внимателно се прехвърлят в тавата, в която ще се пекат. Тя трябва или да бъде постлана с хартия за печене, или намазана с мазнина. С домакинска ножица се правят нарези под доста голям наклон, като се срязва около 3/4 от тестото в дълбочина. След всеки срез парченцето тесто се накланя или вляво или вдясно, като се редуват посоките. Така приготвените багети се оставят да втасат за 30-40 минути и се пекат на 190* до готовност. 



2 коментара:

  1. Ей, ама как си ги спретнала тези класове! Просто са перфектни!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Йоли! Тези багети отдавна си ги бях планувала, а все не идваше ред... Затова ги правих с много желание. Освен че са ефектни, са и много вкусни!

    ОтговорИзтриване