13.06.2014 г.

Теменужен кекс





Продукти:
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар (вместимост 250 мл)
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 2 пълни с.л. кисело мляко
  • 1 пакетче бонбони “Теменужки“
  • 80 мл вода
  • 1 ванилия
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода

За крема за украса:
  • 30 г масло
  • 3 с.л. пудра захар
  • лилава безвредна боя за сладки




Приготвяне:

Предварително се подготвят бонбоните, като се счукват ситно с дървен домакински чук, поставени в по-дебел и устойчив найлонов плик. Това се прави за по-лесно стопяване. Смесват се с водата и се загряват или в микровълновата фурна, или на котлона. Бъркат се, при което се стопяват доста бързо.




Яйцата, захарта, олиото и млякото се разбиват с телена бъркалка. Прибавя се теменужената вода, която трябва да е все още топла, но не и гореща (съдът може да се постави в друг, по-голям съд със студена вода и леко да се охлади). Разбърква се и се добавя пресятото брашно, смесено с бакпулвера, содата и ванилията. Сместа се изсипва във форма за кекс и се пече на 200* до готовност. 




Когато кексът изстине напълно, се украсява с масления крем. Маслото трябва да е със стайна температура. Поставя се в тесен съд (аз използвах подходяща чаша) и се смесва със захарта. На миксера се монтира само едното краче и сместа се разбива. 




Боята се разтваря според упътването и кремът се оцветява в бледо лилав цвят. Поставя се в найлонов плик, върхът на който се срязва с ножица. Шприцова се с шарки по желание.
Препоръчвам да го хапнете на следващия ден, защото ароматът ще е още по-осезаем.
Да ви е сладко!  





2 коментара:

  1. Прекрасна теменужена дантела е този кекс!Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Милена! Радвам се, когато старанието ми е забелязано! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване