Продукти:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. захар (вместимост 250 мл)
- 1/3 ч.ч. олио
- 2 пълни с.л. кисело мляко
- 1 пакетче бонбони “Теменужки“
- 80 мл вода
- 1 ванилия
- 2 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода
За крема за украса:
- 30 г масло
- 3 с.л. пудра захар
- лилава безвредна боя за сладки
Приготвяне:
Предварително се подготвят бонбоните, като се счукват ситно с дървен домакински чук, поставени в по-дебел и устойчив найлонов плик. Това се прави за по-лесно стопяване. Смесват се с водата и се загряват или в микровълновата фурна, или на котлона. Бъркат се, при което се стопяват доста бързо.
Яйцата, захарта, олиото и млякото се разбиват с телена бъркалка. Прибавя се теменужената вода, която трябва да е все още топла, но не и гореща (съдът може да се постави в друг, по-голям съд със студена вода и леко да се охлади). Разбърква се и се добавя пресятото брашно, смесено с бакпулвера, содата и ванилията. Сместа се изсипва във форма за кекс и се пече на 200* до готовност.
Когато кексът изстине напълно, се украсява с масления крем. Маслото трябва да е със стайна температура. Поставя се в тесен съд (аз използвах подходяща чаша) и се смесва със захарта. На миксера се монтира само едното краче и сместа се разбива.
Боята се разтваря според упътването и кремът се оцветява в бледо лилав цвят. Поставя се в найлонов плик, върхът на който се срязва с ножица. Шприцова се с шарки по желание.
Препоръчвам да го хапнете на следващия ден, защото ароматът ще е още по-осезаем.
Препоръчвам да го хапнете на следващия ден, защото ароматът ще е още по-осезаем.
Да ви е сладко!
Прекрасна теменужена дантела е този кекс!Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Милена! Радвам се, когато старанието ми е забелязано! Благодаря ти!
ОтговорИзтриване