20.05.2014 г.

Бирено фондю





С този оригинален уред можете да впечатлите гостите си, като им предоставите възможността да се забавляват, опитвайки вкусотийката, която сте им приготвили с него.
Днес съвсем случайно се сетих, че в един от кухненските ми шкафове доста отдавна се е застоял неизползван уредът ми за фондю. Когато направих тази рецепта, си дадох сметка колко много пъти сме пропуснали да се насладим на неговите възможности за употреба.
Фондюто е кулинарен шедьовър в Швейцария и е тяхно национално ястие, използвано дори като основно. Оригиналните продукти са сирената ементал и грюер, но рецептата, която аз направих е с достъпни, повечето наши български продукти, и наистина е много вкусна.
Предлагам ви да ѝ се насладите и вие:




Продукти:
  • 150 г топено сирене
  • 150 г краве сирене
  • 150 г кашкавалена извара
  • 50 г пармезан  (или кашкавал)
  • 25 г масло
  • 250 мл бира
  • 1 ч.л. царевично брашно
  • 1 скилидка чесън
  • индийско орехче
  • черен пипер
  • препечени хапки хляб




Приготвяне:

Дъното на съда се намазва с разрязаната скилидка чесън. Налива се 200 мл бира, добавят се изварата, топеното сирене, настърганите краве сирене и пармезан, както и маслото. Запалва се спиртникът и щом се разтопят, се прибавя останалата бира, разбъркана с царевичното брашно. Бърка се непрекъснато и ако сместа е гъста, се добавя още малко бира.Консистенцията трябва да не е гъста, но и да не е рядка, а удобна за топене на залъците. Последно се подправя с черен пипер, индийско орехче и пасираната скилидка чесън.
Хлябът се нарязва на хапки, които се препичат на парти грил или във фурната и се поднасят в отделен съд.
Ястието се поддържа топло на масата с помощта на спиртника. 
Задължително се придружава от чаша студена бира за всеки. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар