2.05.2014 г.

Милинки





Истинско удоволствие е да започнеш деня си с топла и ухаеща домашно приготвена закуска. Милинките са част от спомените ми за моето детство, защото бяха сред малкото закуски, които можехме да си купим от училищната лафка, но за сметка на това - изключително вкусни. Опитах се да си спомня вида и вкуса на заливката им, тъй като исках максимално да приличат на оригинала. Затова импровизирах, но мисля, че доста се доближих до автентичния им вкус и визия. Предлагам ги и на вашето внимание и...дано да ви харесат!...  




Продукти:
  • 150 мл хладко прясно мляко
  • 150 мл хладка вода
  • 1 равна ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • около 500-600 г брашно
  • 7 г суха мая
  • 1 с.л. олио
За заливката:
  • 120 мл кисело мляко
  • 1 яйце
  • 1 к.л. сол
За поръсване:
  • 100 г сирене
  • 30 г масло
  • 2 с.л. галета

Приготвяне:

Тестото може да се омеси както на ръка по стандартния начин, така и в домашната машина за хляб. Аз използвах хлебопекарната. Продуктите се поставят в нея по реда, в който са записани, без олиото. Първоначално се слага 500 г брашно и се включва програма ,,тесто“. Добавя се толкова брашно, колкото има нужда да се оформи мека, еластична топка. Щом това стане, се сипва олиото и тестото се оставя в машината 10-15 минути след като започне времето за втасване, само колкото то да се отпусне. Прехвърля се върху намазан с олио плот и се разделя на 24 топчета, които се оформят с намаслени ръце. Редят се в тава, която също е намаслена и се поставят във фурната. Тя се включва на 50* за да втаса тестото. При нужда се изключва от време на време. Когато то се надигне достатъчно (след около 1 час), тавата се изважда, поръсва се натрошеното сирене и маслото, нарязано на малки кубчета. Полива се със смесените продукти за заливката, които трябва да са леко затоплени. Най-отгоре се поръсва с галетата. Пече се в загрятата вече на 200* фурна до готовност. Милинките се поднасят, поръсени с пудра захар. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар