Една прекрасна торта, отново по специален случай. Този път без любимите ми шоколад и ядки, а изцяло съобразена с вкуса на дъщеря ми, защото поводът да я направя беше нейният рожден ден.
Тортата е много лека и свежа, с ароматни пресни ягоди и подходяща за сезона. Може да използвате крем с аромат по желание, както и плод, какъвто предпочитате. Може кремът да е с вкус, идентичен на плода, с който ще я украсите, или да подберете любимата ви комбинация.
Количествата продукти са подходящи за торта с диаметър 22-24 см.
Продукти:
- 30 бишкоти „Савоярди“ (приблизително)
- 1 пакет инстантен крем „Його“ на Д-р Йоткер с вкус на малина
- 15 г желатин
- 150 г гъсто кисело мляко
- 2 с.л. пудра захар
- 200 мл сладкарска сметана
- 200 мл прясно мляко за крема + 100 мл за желатина
- 1 ванилия
- 1 пакетче „Червена глазура за торти“ на Stilla
- ягоди за украса
- прясна мента
Приготвяне:
Желатинът се смесва с млякото и след като набъбне се загрява в МВ за много кратко, само до стопяване. Оставя се да поизстине.
Ринг от форма за торта се поставя в подходяща чиния или табла. По стените се редят бишкотите, предварително скъсени с около 1/4. Дъното също се постила с бишкоти, като всички празни пространства се запълват с парченца от изрезките.
Инстантният крем се смесва с млякото и се разбива с миксер. Прибавя се киселото мляко заедно с пудрата захар и ванилията и отново се разбива. Сметаната се бие, но не много, само леко да стегне. Прибавя се към сместа, като се бърка с шпатула. Охладеният, но все още течен желатин също се добавя, след което всичко се разбива отново с миксер до хомогенна смес.
Тортата се поставя в хладилника за известно време.
Глазурата се приготвя според упътването и се нанася, като преди това се редят нарязани за украса плодове. При сервирането се гарнира с цели плодове и връхчета от прясна мента.
Няма коментари:
Публикуване на коментар