Тази рецепта видях за пръв път в блога на Йоли и следвах нея, защото най-много ми допадна. Промених много малко - само увеличих леко захарта и вложих прясна, вместо суха мая.
Ето го и това фантастично сладко чудо:
Продукти:
- 20 г прясна мая
- 240 мл прясно мляко
- 120 г захар
- 2 яйца
- 100 г стопено масло
- 600-650 г брашно
- 1 ванилия
- 1 с.л. настъргана портокалова кора
- щипка сол
- около 400 г мармалад (конфитюр) от сливи, или друг по желание
- пудра захар за поръсване
Аз замесих тестото в машината за хляб, но може да се замеси и без нея. Първо се разтваря маята с 1 ч.л. захар и малко от млякото, което трябва да бъде леко затоплено. Добавя се останалото мляко, захарта, леко разбитите предварително яйца и почти всичкото стопено, но не горещо масло. Пресяват се 4 равни чаши (с вместимост 250 мл) брашно, което се равнява на около 550 г и се разбърква заедно с ванилията, солта и настърганата портокалова кора. Ако се прави в домашната хлебопекарна, продуктите се поставят в реда, който описах и се включва програма "тесто". Наблюдава се дали не се нуждае от още брашно, което се добавя постепенно до оформяне на мека топка. Ако се меси с ръце, се добавя брашно до меко тесто. В оригиналната рецепта е указано, че може първоначално да се използват спираловидните приставки на миксера за месене и едва тогава да се доомеси с ръце с още малко брашно. Тестото не трябва да лепне, но не допускайте и да стане твърдо. Оставя се да втаса докато удвои обема си, като това отнема около един час. Добре е да се покрие и остави в леко загрята на 50* фурна, която се изключва, а при нужда се загрява още веднъж за малко. Щом втаса, тестото се дели на 12 равни части. Всяка от тях се разтяга с ръце на по-голямо кръгче и в средата се поставя по 1 лъжица от мармалада или конфитюра. Краищата се събират и се оформят топки, които се намазват с останалото стопено масло и се редят в намаслена форма с дупка в средата. Отново втасват на топло около 30 минути и се пекат в загрята на 190* фурна за около 30-35 минути до готовност. Това се проверява с клечка за зъби, която трябва да излиза суха от тестото. Ръсят се с пудра захар.
Горещо препоръчвам да се оставят малко да поизстинат, но да се хапват топли. Останалите бухтички за следващия ден затопляйте съвсем малко в микровълновата фурна преди консумация, защото леко топлички са най-прекрасни!
О,Вили! Наистина са страхотни твоите бухти. Благодаря ти мила, така ме зарадва! Направила си ги вълшебно!
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря, Йоли! Наистина са вълшебни, но без твоята идея нямаше никога да се докосна до тях. От сега нататък със сигурност ще бъдат едни от най-любимите и най-често приготвяни неща в моята кухня!
Изтриване