26.02.2014 г.

Житена закуска





Сигурно мнозина от вас ще се изненадат. Да, необичайна е, но интересна и много здравословна. В стремежа си да разнообразявам закуските, понякога експериментирам с нетипични комбинации. Тази обаче се оказа толкова сполучлива, че веднага влезе в графа "любими закуски". Топла, вкусна и много, много полезна.




Продукти:
  • 1 ч.ч. грухана пшеница ( с вместимост 240 мл.)
  • 1,5 л вода
  • 1 ч.л. сол
  • 200 г сирене за поръсване
За запръжката:
  • 1 филия хляб 
  • 80 мл олио
  • 15 г масло
  • 1 к.л. червен пипер




Приготвяне: 

Количеството е за 4 порции.
Житото се измива и се поставя в тенджера под налягане за по- бързо увиране, но може и в обикновена. Налива се водата и се прибавя солта. Вари се 10 - 11 минути от момента, в който тенджерата под налягане засвисти, или до готовност в обикновената. В първия случай капакът не се отваря поне 30 минути след като спре свистенето, за да може житото добре да поеме от водата. Във втория също е хубаво да се остави под капак известно време, преди да се отцеди. 




След като се отцеди, житото се разсипва в купички и се поръсва със сирене. В съд на котлона се слага олиото и щом се загрее, се прибавя маслото и се пуща нарязаният на кубчета хляб. Пържи се до приятен розов загар, оттегля се от огъня за малко и през това време хрупкавите крутони се разпределят в купичките. Все още горещото олио се разбърква с червения пипер, полива се върху сиренето и закуската е готова за консумиране.



3 коментара:

  1. Много интересна и вкусна рецепта - идеята е страхотна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Lety, добре дошла в моя блог! Очарована съм и от твоите рецепти и непременно ще изпробвам някои от тях.
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Мммм..., много вкусно!

    ОтговорИзтриване