И докато все още зимата не е взела решението да се премести на други географски ширини, ще споделя една рецепта, която може да се приготви само в този сезон. Кръстила съм я така, защото много наподобява по вкус някогашния специалитет с това име. Много е лесна за направа, а и времето, за което става готова за консумация е доста кратко. В резултат се получава едно перфектно мезе, което не може да се сравни по нищо с купените от магазина. Домашното си е домашно. Е, месото купих, но не от кой да е магазин, а от надежден, на който се доверявам винаги. Ако вие имате възможност да го направите с месо от домашно отгледано прасенце, това ще е идеалният вариант.
Продукти:
- 500 г свинско бон филе
- 500 мл вода
- 4 пълни с.л.сол
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. суха чубрица
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 к.л. смлян кимион
Бон филето се почиства от ципите и тлъстините по повърхността. Изрязват се най - тънките краища, за да се оформи добре. В подходящ съд се разтварят водата и солта с разбъркване. Аз използвах малка тенджера, в която месото беше леко извито, но това не пречи. Ако го поставите в по-голям съд и не ви стигне саламурата, направете още, защото тя трябва да го покрива, но спазете пропорциите. Месото се измива и се поставя вътре. Притиска се с малка чинийка, похлупва се и се оставя в хладилника за 3 дни. След това се измива добре, подсушава се хубаво и се овалва много старателно в смесените подправки, за да го покрият навсякъде. Ако чубрицата ви е едра, по - добре е да я стриете малко. С ръце подправките се притискат към месото, за да полепнат по него. Прави се дупка, промушва се дебел конец (канап) и се окачва на проветриво място да съхне. След 9 дни ще получите това, което виждате на снимките ми. В началото филето няма изразен солен вкус, но ако го оставите дълго време да съхне, солта се усеща повече. Препоръчвам ако искате да направите няколко такива филета, това да става последователно през седмица, за да имате винаги идеалния вариант.
Няма коментари:
Публикуване на коментар