Обожавам паста! Във всичките ѝ разновидности и варианти на приготвяне. Отдавна се канех да направя канелони с плънка и сос, но все се чудех от коя марка да взема, дали ще ми се получи... Скоро обаче дъщеря ми донесе от Италия огромен пакет ригатони (които общо взето се различават от канелоните само по набраздената повърхност) и резен истинско сирене пармезан, купено от района, където се произвежда - Реджо Емилия. Ето,че им дойде времето, и то да ги приготвя с истински продукти. Не търсих никакви рецепти, а ги направих с плънка и сос, каквито аз обичам. Получи се едно много вкусно и леко ястие за вечеря. Ето как го приготвих:
Продукти:
- 250 г ригатони (или канелони)
- 200 г замразен спанак
- 200 г краве сирене
- 1 яйце
- сол на вкус
- 50 мл олио
- 50 г масло
- 2 пълни с.л. брашно
- 350 мл прясно мляко
- сол, индийско орехче и лимонов сок на вкус
- 60 г пармезан за поръсване
Приготвяне:
Ригатоните се пущат в кипнала подсолена вода и се варят, в моя случай 10 минути, като не се допуска пълно сваряване. Трябва да останат цели, леко жилави, за да се пълнят лесно. За плънката се смесват размразеният и отцеден от излишната течност спанак ( моят беше ситно скълцан, почти смлян ) със сиренето и яйцето. Ако ползвате пресни цели листа спанак, може леко да ги задушите или бланширате и после хубаво да ги отцедите и скълцате ситно. При нужда сместа се посолява. За соса първо в смесената мазнина се запържва брашното. Постепенно се прибавя млякото с непрекъснато бъркане с телена бърлалка. Добавя се от горещата вода от варенето на ригатоните до получаване на леко редичък сос, имайки предвид, че след това ще се пече във фурната и ще се сгъсти. Щом заври, се сваля от котлона и се подправя с лимонов сок, сол и индийско орехче. Отцедените ригатони се пълнят с плънката и се редят в тавичка.
Поливат се със соса. Отгоре се поръсва пармезанът и се пекат на 200* около 20 минути, като към края на печенето фурната се включва само на грил. Ако сметнете, че е необходимо, вдигнете на по - горен рафт скарата на фурната, за да се получи златиста коричка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар