9.03.2022 г.

Какаов маслен кекс с шоколадова глазура



Когато не разполагам с много време, а се налага да направя някакъв десерт, или когато просто искам да приготвя нещо сладко, но да не е трудоемко, един от вариантите е този великолепен маслен кекс. Малък е, но е засищащ и с наситен маслено-какаов вкус. Дори не е необходим миксер за направата му. Лесен, подходящ и за начинаещи кулинари.

Ето как се приготвя:



Продукти:

  • 160 г захар
  • 2 с.л. какао
  • 3 яйца 
  • 1/3 ампула есенция ванилия 
  • 120 г масло 
  • 100 г брашно 
  • 2 с.л. нарязани орехови ядки 
За заливката:
  • 20 мл прясно мляко 
  • 10 г масло 
  • 40 г млечен шоколад, може да е с ядки



Приготвяне:

В купа се смесват захарта и какаото с телена бъркалка. Последователно се прибавят яйцата, ванилията и стопеното масло. На части се добавя пресятото брашно и всичко се разбърква хубаво до хомогенна смес. Получава се по-гъсто от нормалното кексово тесто. Накрая се прибавят и нарязаните орехови ядки. Сместа се излива в малка кексова форма с диаметър 20 см в горната широка част. Ако се е посгъстила повечко заради застиването на маслото, може да се стопли за кратко в микровълновата фурна за по-равномерно разпределяне във формата. Пече се в загрята на 200° фурна около 35 минути. 




За заливката в подходящ малък съд се загряват млякото и маслото, след което се прибавя начупеният шоколад и се бърка до хомогенизиране на сместа. Може да се постави за кратко в камерата да се охлади леко, за да не се разтече прекалено. Необходимо е кексът да е изстинал, за да се полее със заливката. 
Да ви е сладко! 


20.02.2022 г.

Шоколадов чийзкейк с маскарпоне, лешници и карамелено мляко




Отбелязах още една лична нова годинка. Подсладихме се с ето това невероятно вкусно изкушение. Признавам си, чийзкейкът е моята слабост. Експериментирам най-различни варианти и всички, направени досега, са ми любими. Ако обичате като мен десерти с леко кисела нотка и сте любители на шоколада, не пропускайте да го опитате.




Продукти:
  • 200 г шоколадови ронливи бисквити 
  • 1 к.ч. смлени лешници 
  • 80 мл стопено масло 
За крема:
  • 220 г заквасена сметана 
  • 270 г карамелизирано кондензирано мляко 
  • 250 г маскарпоне
  • 10 г желатин 
За ганаша:
  • 150 г сладкарска сметана 
  • 100 г натурален шоколад 



Приготвяне:

Бисквитите и лешниците се смилат. Смесват се и към тях се прибавя стопеното масло. Сместа се разбърква добре и се изсипва в ринг с диаметър 20 см, стените на който са покрити с ацетатна хартия. Притиска се с помощта на чаша. 

За крема заквасената сметана и карамелизираното мляко се разбиват с миксер. Прибавят се маскарпонето и предварително накиснатият в малко вода и стопен на водна баня желатин. Всичко отново се разбърква с миксер до хомогенна смес. Изсипва се върху блата и се оставя за 3-4 часа в хладилника. 



За ганаша сладкарската сметана се загрява почти до кипване и се изсипва върху начупения шоколад. Изчаква се 2-3 минути и се разбърква до хомогенизиране на сместа. Излива се върху крема и се заглажда. Оставя се отново в хладилник да стегне. 

Почерпете се и се насладете на невероятен вкус! Да ви е сладко! 





13.01.2022 г.

Шоколадова торта с орехи и кайсиев конфитюр



 За любителите на шоколада тази торта със сигурност ще се превърне в една от най-любимите. Така, както се случи и с мен. Масленият блат с какао и орехови ядки в съчетание с плодово-сметанов крем е наистина уникален, а шоколадовият ганаш е най-прекрасният завършек на тази съвършена комбинация от вкусове.



Продукти:

  • 125 г масло
  • 3/4 ч.ч. захар 
  • 3 яйца 
  • 2 с.л. какао 
  • 1/2 ампула есенция ванилия 
  • 3/4 ч.ч. брашно 
  • 1 ч.л. бакпулвер 
  • 100 г орехови ядки 

За намазване:

  • 100 мл сладкарска сметана
  • 2 пълни с.л. заквасена сметана
  • 200 г конфитюр от кайсии
За ганаша:

  • 100 мл сладкарска сметана 
  • 100 г тъмен шоколад



Приготвяне:

Мекото масло и захарта се разбиват с миксер до побеляване и увеличаване на обема. Едно по едно се добавят яйцата, а след това пресятото какао и ванилията. Вече без миксер, разбърквайки с шпатула се прибавя на части пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Последно се добавят орехите, които или са накълцани с нож, или едро счукани, за да се усещат.
Сместа се излива във форма за торта с диаметър 24 см с хартия за печене на дъното. Пече се на 200* около 20-25 минути. След изстиване блатът се реже на две платки. Върху първата се маже кайсиев конфитюр, а върху него част от разбитата 100 мл сладка сметана, смесена със заквасената сметана. Отгоре се поставя втората платка, маже се с конфитюр, а с останалата сметана се измазва отгоре и отстрани цялата торта.
Ганашът се приготвя, като първо се загрява почти до кипване сметаната, след което се сваля от котлона, прибавя се начупеният шоколад и се бърка до получаването на хомогенна смес. Излива се върху тортата и се заглажда. 
Ако съхранявате тортата в хладилника, преди сервиране я извадете да се отпусне до стайна температура. Така най-добре ще усетите истинския вкус. 
Да ви е сладко! 




8.01.2022 г.

Питки със сирене и кашкавал

 


Бързи, лесни и много вкусни питки, които можете да си приготвите с продукти, които обикновено са налични в кухнята. Чудесни за закуска, както и за следобедно кафе.




Продукти:
  • 1 ч.ч. кисело мляко (чашата е с вместимост 250 мл)
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат 
  • 1 яйце 
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. захар 
  • 10 с.л. олио = 70 мл
  • 2 и 3/4 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер 
  • 60 г сирене 
  • 40 г кашкавал 



Приготвяне:

В купа се смесват киселото мляко, солта, захарта и содата. Прибавят се яйцето, олиото, настърганото сирене и настърганият кашкавал и отново се разбърква. В този вариант сиренето и кашкавалът не присъстват като бучици в тестото, но се усещат на вкус. Добавя се пресятото брашно, смесено с бакпулвера и се бърка с лъжица. Накрая може закратко да си помогнете с ръце. Тестото трябва да е меко. С намаслени ръце се оформят 10-11 питки, които се поставят в тава с хартия за печене и се поръсват с ким. Семенцата се притискат леко да прилепнат и питките се пекат на 200*, при мен за 18 минути.