27.12.2017 г.

Питка





Продукти:
  • 350 мл айрян (3 - 4 с.л. кисело мляко в мерилката и вода до 350 мл)
  • 2 яйца (единият жълтък за намазване)
  • 2 ч.л. сол 
  • 1 ч.л. захар
  • 20 г прясна мая
  • 5 с.л. олио
  • около 700 г брашно
  • стопено масло (мас или олио) за намазване
  • семена за поръсване




Приготвяне:

Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура. Маята се разтваря със захарта и 5 - 6 лъжици от айряна. Добавят се останалият айрян, олиото, едно цяло яйце и един белтък. Постепенно се прибавя от пресятото брашното, смесено със солта. Замесва се средно меко тесто, което се покрива с кърпа и се оставя да почине 15 - 20 минути. Разделя се на 7 части, като едната е по-голяма от останалите 6. По-голямата се оформя на топка и се поставя в центъра на тавата. Пет от шестте еднакви части се разточват на елипси, мажат се с разтопено масло (мас, или олио), правят се успоредни  нарези с нож, които не стигат до края и се навиват като кифлички. Редят се около тестената топка в тавата. От последната част от тестото се оформят два фитила, които се усукват и се поставят около топката тесто. Следва повторно втасване. Ако маята е много прясна, не е нужно дълго време, при мен бяха достатъчни само 25 - 30 минути. Отделеният жълтък се смесва с няколко капки вода и питката се намазва, след което се поръсва със семена. Пече се на 190 - 200* около 25 - 30 минути. След изваждане от фурната се покрива с кърпа за 10 минути и се поднася на трапезата. 
Да ви е вкусно!



18.12.2017 г.

Млечна баница с шоколад





Днес моят план-график за деня е доста натоварен със задачи, нямам време дори да напазарувам. Не искам обаче да останем без десерт на масата, затова залагам на варианта "каквото има в хладилника" като продукти. Донякъде класика, донякъде импровизация, с минимално отклонено време от задачите и с минимално вложени усилия, десертът е готов. Ароматен и вкусен, а щом има и шоколад, удоволствието е гарантирано!




Продукти:
  • 350 г фини точени кори
  • 60 г масло
  • 400 мл прясно мляко
  • 4 яйца (неголеми)
  • 120 г захар
  • 2 ванилии
  • 100 г шоколад
  • пудра захар за поръсване





Приготвяне:

Отделят се три от корите. Останалите се навиват на руло, което се реже напречно през 2 см. Получените лентички се отделят една от друга и небрежно се разбъркват. Яйцата се разбиват със захарта с телена бъркалка, прибавят се млякото и ванилиите и всичко се хомогенизира. Маслото се стопява. Подходяща неголяма по размер тавичка се маже с разтопено масло. Едната от целите кори се поставя на дъното така, че краищата ѝ да излизат от стените. Втората по същия начин се поставя върху нея и се поръсва с масло. Следва един слой от раздиплените кори на ленти, няколко лъжици от плънката и част от парченцата шоколад. Това се повтаря още два пъти - ленти, масло, шоколад, малко от плънката. Върху последния слой ленти се излива почти всичката останала плънка (тук тя трябва да е повече), като се оставя малко и за най-отгоре.




Краищата на корите се загръщат, а третата отделена кора се сгъва на две и се поставя върху тях. Надупчва се на места с ножа и се полива с последната порция от плънката. Оставя се да отлежи и попие около 20 минути, след което се пече на 200* до готовност. Сервира се поръсена с пудра захар.
Да ви е сладко!