Това е най-любимата рецепта за бърза закуска у дома. Правя я в два варианта - единият, като използвам само бяло брашно, а вторият - като заменям част от него с царевично, както направих и този път. И в двата случая резултатът е перфектен - пухкави и много апетитни малки питки. Лесно изпълними и подходящи за закуска, следобедно кафе, дори и за пикник, тъй като остават меки и вкусни дори и след като изстинат.
Продукти:
- 1 ч.ч. кисело мляко (вместимост 250 мл)
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1/2 к.л. сол
- 100 мл олио
- 1/2 ч.ч. царевично брашно (не инстантно, а фино смляно)
- 1 и 1/2 ч.ч. бяло брашно
- 200 г сирене
- семена за поръсване по желание
Приготвяне:
В купа се разбъркват киселото мляко и содата. Прибавят се солта и две трети от олиото и отново се разбърква. Постепенно се добавят царевичното и бялото брашно, като сместа не трябва да е прекалено гъста. Ако използвате само бяло брашно, може да е нужно малко повече от 2 чаши. Сиренето се натрошава и също се прибавя. Последно се добавя останалото олио и сместа се бърка леко и за кратко с въртеливи движения, без да поема цялата мазнина. С лъжица се гребва и с помощта на едната ръка се оформя топче, което не е нужно да е с перфектна форма. От тази доза се получават 15 броя хапки, които се нареждат в голямата тава от фурната, постлана с хартия за печене. По желание могат да се поръсят със семена. Пекат се на 200* за 15 минути.
Добър апетит!
Вили,
ОтговорИзтриванеи аз правих по подобна рецепта такива питки и съм много доволна.Бързи и лесни са за закуска и не изискват много продукти.
Чудесни и вкусни.Поздрави и лека и спорна седмица !
Ели, често ги правя, защото всички много ги обичаме - засищащи и вкуснички са.
ИзтриванеЛека и успешна да е седмицата и за теб!