Неведнъж съм споменавала, че харесвам необичайните комбинации в рецептите, обичам да използвам продукти, които не са типични за определен вид десерти или ястия. Любопитно ми е и доста често импровизирам. Когато попадна на нестандартна рецепта, обикновено изкушението да я опитам не ми дава мира, както се случи и с този кекс. Идеята дойде от тук, но аз направих някои малки промени от основната рецепта. Кексът става наистина ароматен, ухае на липа и мед и заслужава да бъде опитан.
Продукти:
- 240 мл силен липов чай
- 60 г стафиди
- 80 г масло
- 1 пълна с.л. мед
- 3/4 ч.ч. захар (чашата е с вместимост 250 мл)
- 1 голямо яйце
- щипка сол
- 2 равни ч.ч.брашно
- 1 бакпулвер
- пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Предварително се приготвя силен липов чай, като за целта престоява с цвета поне 1 час. Прецежда се, прибавят се стафидите и отново се вари с тях няколко минути. Оставя се да изстине и се прецежда. От полученото количество се използва 240 мл за кекса. Затова първоначално чаят трябва да е малко повече, тъй като цветът и стафидите поемат от течността.
Маслото се разбива с миксер заедно със захарта, меда и яйцето в продължения на 3-4 минути до получаването на пухкав крем. Последователно и на порции се добавя от брашното, пресято и смесено с бакпулвера, както и от чая, като се редуват (миксерът е на слаби обороти). След като се хомогенизира, към сместа се добавят и подсушените и поръсени с малко брашно през цедка стафиди.
Тестото се излива във форма за кекс, намазана с мазнина и поръсена с брашно и се пече на 200* до готовност. След като добре изстине, се поръсва с пудра захар.
Браво! Страхотна рецепта, великолепно изпълнена. Вече си представих какъв вкус има и ми се пощя да си похапнем такъв.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Кексът наистина е много вкусен и похапването му е истинско удоволствие!
ИзтриванеВили,
ОтговорИзтриванечудесно изглежда този кекс в разрез.Ще го изпробвам задължително.Великолепен е.
Поздрави !
Пробвай, Ели! Въпреки, че е малко, медът се усеща осезаемо, маслото му придава провечко плътност и вкус, а липата - аромат, разбира се.
Изтриване