23.04.2017 г.

Кекс с липов чай, мед и стафиди





Неведнъж съм споменавала, че харесвам необичайните комбинации в рецептите, обичам да използвам продукти, които не са типични за определен вид десерти или ястия. Любопитно ми е и доста често импровизирам. Когато попадна на нестандартна рецепта, обикновено изкушението да я опитам не ми дава мира, както се случи и с този кекс. Идеята дойде от тук, но аз направих някои малки промени от основната рецепта. Кексът става наистина ароматен, ухае на липа и мед и заслужава да бъде опитан.




Продукти:
  • 240 мл силен липов чай
  • 60 г стафиди
  • 80 г масло
  • 1 пълна с.л. мед
  • 3/4 ч.ч. захар (чашата е с вместимост 250 мл)
  • 1 голямо яйце
  • щипка сол
  • 2 равни ч.ч.брашно
  • 1 бакпулвер
  • пудра захар за поръсване




Приготвяне:

Предварително се приготвя силен липов чай, като за целта престоява с цвета поне 1 час. Прецежда се, прибавят се стафидите и отново се вари с тях няколко минути. Оставя се да изстине и се прецежда. От полученото количество се използва 240 мл за кекса. Затова първоначално чаят трябва да е малко повече, тъй като цветът и стафидите поемат от течността.




Маслото се разбива с миксер заедно със захарта, меда и яйцето в продължения на 3-4 минути до получаването на пухкав крем. Последователно и на порции се добавя от брашното, пресято и смесено с бакпулвера, както и от чая, като се редуват (миксерът е на слаби обороти). След като се хомогенизира, към сместа се добавят и подсушените и поръсени с малко брашно през цедка стафиди.




Тестото се излива във форма за кекс, намазана с мазнина и поръсена с брашно и се пече на 200* до готовност. След като добре изстине, се поръсва с пудра захар.



4 коментара:

  1. Браво! Страхотна рецепта, великолепно изпълнена. Вече си представих какъв вкус има и ми се пощя да си похапнем такъв.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Кексът наистина е много вкусен и похапването му е истинско удоволствие!

      Изтриване
  2. Вили,
    чудесно изглежда този кекс в разрез.Ще го изпробвам задължително.Великолепен е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Ели! Въпреки, че е малко, медът се усеща осезаемо, маслото му придава провечко плътност и вкус, а липата - аромат, разбира се.

      Изтриване