Продукти:
- около 15 броя смокини
- 30 г масло
- 3 с.л. захар
- 2 яйца
- 3/4 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
- 80 мл олио
- 1 к.л. сода
- 1 ч.л. лимонов сок
- 1 ч.л. настъргана кора от лимон
- 1 ванилия
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
Приготвяне:
Правоъгълна форма за кекс се постила с хартия за печене и на дъното се разпределя мекото масло. Поръсва се равномерно с 2 лъжици захар и плътно една до друга се редят смокините, срязани на две. Празните пространства се запълват с четвъртинки от плода.
Яйцата се разбиват със захарта (предназначена за тестото) с помощта на телена бъркалка. Прибавя се олиото, а след това содата, смесена с лимоновия сок. Добавят се ароматите, а накрая пресятото брашно и бакпулверът.
Полученото тесто се излива във формата върху смокините и се пече в загрята на 200* фурна около 45-50 минути, като готовността се проверява със суха клечка. За да не се препече отгоре, когато придобие приятен розов загар, се поставя алуминиево фолио върху формата. След изваждане от фурната кейкът се оставя малко да поизстине и се обръща върху подходящ поднос.
Да ви е сладко!
Великолепен кейк!Прекрасна рецепта,благодаря за споделянето и!
ОтговорИзтриванеПрекрасен сладкиш, Вили! Обичам този тип сладкиши, а със смокини е още по-апетитен! :)
ОтговорИзтриванеВили,
ОтговорИзтриванепресните смокини са любимият ми плод, но не съм пробвала да ги вложа в сладкиш.Прекрасна идея и изпълнение.
Поздрави !
Благодаря ви, момичета! Само мога да добавя, че сладкишът става и много сочен, особено на следващия ден. Заслужава си да се опита! Поздрав за всички вас!
ОтговорИзтриванеТова сладко изкушение е само за мен:)
ОтговорИзтриванеИзкушение си е, Веси, бързо бързо беше унищожено от дегустаторите. Не дочака следващия ден, когато е още по-хубав.
Изтриване