17.02.2016 г.

Лесен плодов сладкиш





Това е един от най-лесните сладкиши, които съм правила досега. Необходимите за него продукти обикновено винаги са налице в кухнята, не изисква много време, а и на вкус е превъзходен. Може да се използват както пресни плодове, така и плодове от компот. Аз най-често го правя с плодовете на компот от кайсии и бих казала, че това е най-сполучливият вариант. 




Продукти:
  • 2 яйца
  • 1 и 1/3 ч.ч. захар (вместимост на чашата 250 мл)
  • 2 ванилии
  • 3/4 ч.ч. кисело мляко
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно (или колкото да се получи кексово тесто)
  • 1 ч.л. бакпулвер (пълна)
  • какао (по желание)
  • 1 компот от кайсии (или пресни кайсии)
  • пудра захар за поръсване




Приготвяне:

Плодовете от компота се слагат в цедка и се оставят да се отцедят. Ако са  пресни, се срязват на две и се почистват от костилките.
Яйцата, захарта и ванилията се разбъркват добре с телена бъркалка. Не е необходимо да се разбиват с миксер. Прибавят се млякото и олиото и се разбърква отново. Брашното се пресява, смесва се с бакпулвера и се добавя постепенно, на части. Количеството му  зависи както от големината на яйцата, така и от гъстотата на млякото. Понякога ми е било нужно по-малко от указаното в рецептата, а друг път повече. Трябва да се получи средно гъсто кексово тесто.




Щом сместа стане хомогенна, се разделя на две и към едната половина се прибавя 1 пълна чаена лъжичка пресято какао. Тази процедура не е задължителна. Понякога правя този сладкиш без какао и ви уверявам, че резултатът също е чудесен. Ако обаче обичате какаовия вкус, добавете го. 
На дъното на подмазана тавичка се нареждат отцедените плодове с отрязаната част надолу. Двете смеси се редуват произволно върху тях. Аз изсипвах на купчинки по две лъжици от всяка смес.




Сладкишът се пече на 200* около 30 минути до готовност. След като изстине, отгоре се поръсва с пудра захар.



16 коментара:

  1. Вили,
    и сестра ми много често прави този лесен сладкиш.Не сме пробвали с какао, но виж - интересна идея е.Чудесен е .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, и в двата варианта сладкишът е много хубав, но аз, като върл почитател на шоколада, все ми се иска вкусът да ми напомня на него и затова предпочитам този. Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Докато четях рецептата си представях , че след изпичането ще трябва да се обърне с плодовете нагоре. Но не го обръщане. Нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не го обръщам, защото плодовете не покриват цялото дъно. Ако го покриете изцяло, с повече плодове, може би ще може да се обърне, но не съм сигурна дали печенето няма да се затрудни, т.е. ще трябва повечко да се пече.

      Изтриване
  3. Не съм пробвала с плодове от компот. Добра идея да оползотворя компотите!
    Прегръдка, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Тили, наистина добра идея е за намиране приложение на плодовете от компот, защото у дома предимно сокът се изпива, а те изостават. Освен това сладкишът е по-ароматен с тях.
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  4. Много обичам лесните домашни сладкиши! Чудесно предложение, Вили - много ми хареса шарката, която се е получила.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така, Светле. Най-ги обичам бързоправещите се, винаги при нужда можеш да прибегнеш до тях. Благодаря ти, поздрави и от мен!

      Изтриване
  5. Вили, преди години много често правих подобен сладкиш с плодове от компот от кайсии, твоят също ми допада, а снимките ти са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз отдавна го правя, Веси. От първата ми тетрадка с рецепти е и ми е спомен от колежка, която много, много уважавах и беше невероятна кулинарка.
      Благодаря за мнението ти относно снимките!

      Изтриване
  6. Моля дайте размери на тавичката в която го печете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дозата е подходяща за тавичка с диаметър 28 - 30 см.

      Изтриване
  7. Здравей, Вили!
    Прекрасен сладкиш и чудни снимки - много ми се прииска парченце от тази прелест в чинията!
    Мога ли да те помоля да напишеш един email за връзка с теб, тъй като не откривам такъв в профила ти? Предварително благодаря!
    Слънчеви поздрави и красиви пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария! За хубавия коментар и молбата за контакт, което ме радва. Писах ти на мейла.
      Красива и щастлива пролет желая и на теб!

      Изтриване
  8. Здравейте, а дали може да се направи като мъфини? Особено с череши и шоколад вместо какао ми звучи много добре...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм пробвала, но предполагам, че няма да има никакъв проблем да се изпече във форми за мъфини. А с шоколад и череши би било също много вкусно. Споделете, ако го направите в този вариант. :)

      Изтриване