Ето ги моите пухкави, вкусни и ронливи "снежни" топчици, които ще присъстват на трапезата ни на Бъдни вечер в предстоящата, за жалост безснежна, празнична нощ!
Продукти:
- 1 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. олио
- 1/2 ч.л. амонячна сода
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 3 ч.ч. брашно
За плънката:
- 1 кутия цветен локум 140 г
- орехови ядки
За поръсване:
Приготвяне:
Водата и олиото кипват в тенджерка на котлона. Съдът се отстранява от огъня и се прибавят двата вида сода, като общото им количество е една чаена лъжичка. Разбърква се, след което брашното се изсипва наведнъж. Бърка се с дървена лъжица до хомогенна смес. От нея с ръце се късат топчета, сплескват се и в тях се поставя по парченце локум и орехова ядка. За да улесня процеса, аз предварително нарязах локума на 60 кубчета и си приготвих подходящи по големина парченца от орехите. Тестото разделих на 4 и от всяка част оформих по 15 топчета.
Топчетата се редят в тава, която не е нужно да бъде подмазана, но ако желаете, застелете с хартия за печене. Пекат се на 190 - 200* до леко порозовяване. При мен печенето отне 20 минути. Веднага се овалват в пудрата захар, смесена с ванилията и се подреждат в подходящ съд. А когато са напълно изстинали, се поръсват само отгоре с пудра захар, за по-добър вид.
Желая на всички мир, любов и много топлина и уют във вълшебната нощ!
Желая на всички мир, любов и много топлина и уют във вълшебната нощ!
Вили,
ОтговорИзтриванечудесни са сладките.И аз съм решила да ги правя.Хем лесно стават, хем са постни и много вкусни.
Поздрави !
Ели, направо са превъзходни на вкус! Очаквам да видя и твоите!
ИзтриванеВесели празници!
Вили, честита Коледа!
ОтговорИзтриванеМного късмет и любов нека царя в дома ти!
Чудесни снимки!
Благодаря, Веси! Честито Рождество и във твоя дом! Благоденствие желая!
Изтриване