26.05.2015 г.

Баница със зеленийки





Мисля, че темата за зеленийките все още е актуална, въпреки, че пролетта вече отстъпва място на жарещото лято. Аз предвидливо съм се запасила с достатъчно количество зелени дарове от природата, които съм замразила в камерата, за да им се наслаждаваме при всеки удобен случай.
Когато правя тази баница, използвам всякакъв вид зеленийки. Смесвам ги, за да е по-богат вкусът, а и за да е по-разнообразен витаминозният състав на печивото. Вие може да използвате каквото имате под ръка, дори да е само един вид от предложените от мен, а също така може да комбинирате каквито зеленийки предпочитате.
Ето как я правя аз:




Продукти:
  • 400 г кори за баница
  • 30 г масло
  • 150 мл газирана вода
За плънка 1:
  • 300 г лапад, коприва, спанак
  • 3-4 с.л. олио
  • сол
  • пресен джоджен
За плънка 2:
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко (с вместимост 250 мл)
  • 1 к.л. сода
  • щипка сол
  • 200 г сирене
  • 5-6 с.л. олио




Приготвяне:

Копривата се попарва с кипяща вода и се оставя 5 минути да постои в нея. Отцежда се, изстива и се нарязва. Спанакът и лападът се почистват от дръжките, лападът и от дебелите жилки, измиват се и също се нарязват. Запържват се в мазнината, посоляват се и се подправят с пресен джоджен. 
Продуктите за плънка 2 се смесват в отделен съд.
Разстила се една кора, поръсва се с част от зелената плънка и се покрива с втора кора, която се намазва с част от втората плънка. Двете кори заедно се навиват на руло. Така се процедира и с останалите кори. Всички те се навиват като охлюв в намазнена тава. В съда, в който е била плънката със сирене (добре е да останат 1-2 лъжици от нея) се изсипва газираната вода и с получената рядка смес се полива баницата навсякъде равномерно.




Хубаво е така полятата баница да постои 15-20 минути, за да се навлажни добре. Отгоре се редят малки кубчета масло. Пече се на 200* за около 25-30 минути. След като се извади от фурната, се покрива с кърпа за десетина минути да омекне, след което е готова за сервиране на масата. 
Да ви е вкусно! 



4 коментара:

  1. A, никак не им е минал сезона, а това е една от най-вкусните баници. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за мен тя е една от най-вкусните, Марте! Затова запасите в камерата използвам най-вече за тази вкусотийка.
      Поздрави сърдечни! :)

      Изтриване
  2. Вили, толкова хубаво си я приготвила и описала баницата, че даже на мен, дето не опитвам зелена баница ми се дояде :)) Въпреки, че не обичам такава баница ще се възползвам от твоята идея да я направя на моя съпруг.
    Поздрави и благодаря за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да разбера и неговото мнение, Хриси! Щом обича зелена баница, непременно му я направи, надявам се, че много ще му хареса!
      Поздрави!

      Изтриване